Külföld

Kiengedték a palesztinokat a Születés templomából

Átmenetileg Ciprusra viszik a körözött terroristákat

2002. 05. 10., 11:41 | Frissítve: 2002. május 10., péntek 12:51

Megállapodtak az izraeliek és a palesztinok a betlehemi Születés Templománál 38 napig tartó ostrom feloldásáról. A palesztin fegyveresek egy részét átmenetileg Ciprus fogadja be - jelentette a BBC.

Elszállították azt a harminckilenc fegyverest a betlehemi Születés templomából, akiket április 2-a óta tartott körbezárva az izraeli hadsereg. A kiürítésre az izraeliek és a palesztinok közti megállapodás nyomán került sor. A CNN hírtelevízió szerint az első palesztin magyar idő szerint reggel hat óra után elhagyta az épületet. A templomban tartózkodókat több, piros-fehér autóbusz várta. Az izraeli katonák minden egyes távozó palesztint alaposan átvizsgáltak fémkeresővel. A palesztinok fegyvereiket hátrahagyva távoztak.

EU külügyminiszterek döntenek a száműzetés végállomásáról

A keresztény vallás egyik legszentebb helyét 38 napja tartották körülzárva az izraeli katonák. A templomban tartózkodó 124 palesztin sorsáról folytatott tárgyalások több ízben megrekedtek. A megállapodás szerint a fegyveresek közül az Izrael által legveszélyesebbnek tartott 13 palesztin szélsőségest Tel-Avivon át Ciprusra szállítják. Ciprus nem a végállomás lesz, várhatóan az Európai Unió országaiba száműzik őket. Fogadóikról spanyol diplomáciai forrás szerint csak az EU-tagállamok külügyminisztereinek hétfői találkozóján döntenek. A Reuters hírügynökség értesülése szerint a foglyokat egy larnacai tengerparti szállodában őrzik majd. Másik 26 fegyverest pedig a palesztin irányítású Gázai övezetbe kerülnek izraeli kihallgatás után.

A mintegy 85 polgári személy, - a külföldi békeaktivisták, szerzetesek és a templom korábbi őrei - személyazonosságuk ellenőrzése után szabadon távozhatnak. A BBC szerint a palesztinbarát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom tíz aktivistája továbbra is templomban akar maradni, de Izrael őket is mindenképpen elszállítja. A mostani megállapodás értelmében a palesztinok elszállítása után az izraeli erők elhagyják Betlehemet. A hadműveletek során Izrael a palesztin autonómia fennhatósága alá tartozó városok sorába nyomult be, és most Betlehem az utolsó, ahonnan kivonul. Ugyanakkor megfigyelők szerint a kedd esti egy tel-avivi szórakozóhelyen elkövetett, 15 halálos áldozatot követelő újabb öngyilkos robbantást egy újabb katonai összecsapás-sorozat követheti.

A Születés Templománál történtek

Izrael palesztin öngyilkos merényletek sorozata után március 29-én indított Ciszjordániában nagyszabású hadműveletet, hogy felszámolja a palesztin terroristák bázisait a városokban és menekülttáborokban. Az izraeli hadsereg április 2-án zárta körbe a betlehemi Születés Templomát, miután a letartóztatni kívánt palesztinok mintegy 200 fős csoportja oda menekült, és elbarikádozták magukat. Másnap a hadsereg bejelentette, hogy a szentélyben mintegy 250-en rekedtek, köztük harminc fegyveres és harminc pap, illetve szerzetes. A hadsereg körülvette a templomegyüttest és a környező épületeket, majd megadásra szólították fel az ostromlottakat.

Ariel Saron
Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette, a templomban lévő körözött palesztinoknak nincs más választásuk, mint a száműzetés vagy pedig az izraeli bírósági tárgyalás. Április 21-én öt palesztin elmenekült a templomból. Két nap múlva három örmény pap is elhagyhatta a bazilikát, de még mindig nerm történt megállapodás. Pár nap múlva kilenc fiatal palesztint kiengedtek, és kiadtak két holttestet is. Május elsején súlyos tűzpárbaj tört ki a bazilika körül, a környező épületekben két helyen is tűz ütött ki.

A megállapodás

A tárgyaló felek amerikai és brit közvetítéssel egy olyan tervet igyekeznek elfogadni, amelynek értelmében az Izraelben körözött 13 palesztint Olaszországba száműzik, 26 főt Gázába szállítanak, hogy nemzetközi ellenőrzés mellett börtönözzék be őket, míg a további 84 főt szabadon engednek. Az olasz külügyminisztérium azonban bejelenti, hogy Rómával nem konzultáltak a palesztinok ügyében, és kizárja befogadásukat.

Az Európai Unió soros spanyol elnöksége május 9-én jelentette be, hogy megállapodás született a terroristának tekintett 13 palesztin sorsáról. Eszerint Ciprusba szállítják őket, és az EU hétfőn dönt arról, hogy mely országok fogadják be őket.

hirdetés

N; N;
hirdetés