Külföld

Rendezési tervet fogadtak el a Közel-Keleten

Újrakezdik a biztonsági együttműködést, Izrael egy hét múlva feloldja a blokádot

2001. 06. 13., 10:26 | Frissítve: 2001. június 13., szerda 14:54

Az izraeliek és a palesztinok szerda hajnalra elfogadták az amerikai közvetítők által előterjesztett fegyvernyugvási tervet, amely egy nyugalmi időszak után lehetővé teszi a visszatérést a béketárgyalásokhoz. A következő hét napban újrakezdik a biztonsági együttműködést, majd Izrael visszavonja csapatait az intifáda kitörése előtt tartott vonalakig.

Izrael már kedden elfogadta - feltétel nélkül - a George Tenet CIA-igazgató nevével fémjelzett programot, de palesztin tisztviselők úgy nyilatkoztak hírügynökségeknek, hogy több kitétellel nem értenek egyet. Ezek közül a legfontosabb az az izraeli követelés volt, hogy a Palesztin Hatóság (PH) tartóztassa le a radikális palesztin harcosokat, főleg a Hamasz és az Iszlám Dzsihád tagjait, akiket a PH az intifáda kezdetén engedett ki a börtönből, és akik több terrortámadást hajtottak végre azóta Izrael ellen.

Szerda hajnalra végül a palesztinok is elfogadták a tervezetet, bár Jasszer Arafat palesztin elnök azt írta Tenetnek, hogy csak azokat a radikálisokat hajlandó letartóztatni, akik a palesztin tűzszünet kihirdetése - június 1. - után hajtottak végre akciót Izrael ellen. Továbbra is elutasítja viszont a PH azt a kitételt, amely egy ütközőzóna felállítását írja elő a palesztinok ellenőrizte területek körül. Arafat továbbá azt követeli, hogy az izraeli blokádot 48 órán belül oldják fel, a tavalyi sharm-el-shejki megállapodásnak megfelelően.

Újrakezdik a biztonsági együttműködést, Izrael egy hét múlva feloldja a blokádot

A terv értelmében az izraeli hadsereg egy héten belül megkezdi visszavonni katonáit és nehézfegyvereit a szeptember 28-i vonalakig, és feloldja az utazási korlátozásokat a palesztin települések közt. A PH kötelezi magát, hogy megakadályoz minden izraeliek elleni akciót, abbahagyja a Izrael-ellenes propagandát, és begyűjti az illegális fegyvereket. A biztonsági együttműködést újrakezdik.

A Tenet-terv ellen ezrek tiltakoztak a megszállt területeken. Marvan Barguti Fatah-vezető szerint a tűzszünettel a palesztinok nem nyernek semmit.

A palesztin radikálisok és a zsidó telepek kérdése a legfontosabb

Amennyiben a tűzszünet kitart, úgy teljesül a válság okait vizsgáló Mitchell-bizottság első, azonnal fegyvernyugvásra vonatkozó ajánlása. További biztonsági megbeszéléseket tartanak szerdán, miközben William Burns amerikai közel-keleti megbízott a bizottság többi ajánlásáról próbálja meggyőzni a feleket. Ezek közül a legfontosabb a zsidó telepek építésének leállítása a megszállt területeken. Ezt a palesztinok folyamatosan követelik, de Izrael egyelőre nem hajlandó rá, bár egyes kiszivárgott hírek szerint az amerikaiak közel járnak ahhoz, hogy erről meggyőzzék őket.

A Palesztin Hatóság számára egyértelműen a radikális Hamasz- és Iszlám Dzsihád-tagok letartóztatása a legnagyobb probléma. Egyrészt azért, mert a blokád miatt szinte teljesen összeomlott palesztin önkormányzat különböző feladatait sok helyen a Hamasz vette át, másrészt mert Arafat Fatah-katonái minden nap együtt harcolnak a radikális szervezet harcosaival. A Hamasz ma népszerűbb Ramallah és Gáza utcáin, mint Arafat vagy bármelyik embere. A szervezet egyébként figyelmeztette is a PH-t, hogy terrortámadások sorozatát kezdi meg Izraelben, ha le mer tartóztatni közülük valakit.

A béketárgyalások újrakezdésének dátumát nem jelöli ki sem a mostani terv, sem a Mitchell-bizottság ajánlása. Ariel Saron izraeli miniszterelnök azt mondta, hogy legalább két hónap nyugalmi időszakot akar.

hirdetés

N; N;
hirdetés