Külföld

Békeközvetítésbe kezd a CIA igazgatója a Közel-Keleten

Az izraeli hadsereg ostromzárat vont Nablusz köré

2002. 06. 03., 15:32 | Frissítve: 2002. június 03., hétfő 17:28

Izraelben próbál békét közvetíteni az amerikai titkosszolgálat igazgatója, George Tennet. Talán hazai tapasztalatok alapján javasolja: egyesítsék a palesztin rendvédelmi szerveket, és tegyék átláthatóvá az aárendeltségi viszonyokat. Az izraeli hadsereg eközben gyakorlatilag ostrom alá vette a terroristák központjának tartott Nabluszt.

A palesztin biztonsági szolgálat reformjától várja a közel-keleti feszültség megoldását a hétfőn Jeruzsálembe érkező George Tennet, a CIA igazgatója. A biztonsági szolgálatok egységes struktúrája és egy átlátható alárendeltségi viszonyrendszer javítana a helyzeten - véli Tennet, ám erről még meg kell győznie mind a palesztin, mind az izraeli vezetőket.

Legutóbb kudarccal járt

Tennet egyszer már próbálkozott békeközvetítéssel a Közel-Keleten, akkor tárgyalásai után az izraeliek és a palesztinok tűzszünetben és a béketárgyalások folytatásában állapodtak meg. Az egyezmény azonban hamarosan kudarcot vallott az ismétlődő palesztin öngyilkos merényletek és az ezekre adott izraeli katonai válaszcsapások miatt - írja a BBC.

A CIA-nak nem sikerült

Tennet mostani javaslatának lényege, hogy a széttöredezett palesztin rendvédelmi szerveket - Palesztinában tizenkét fegyveres biztonsági szolgálat működik, néhányuk részt vesz a fegyveres harcokban is - egyesíteni kellene, javítva a kommunikációt és a parancsok teljesítésének útját - írja a BBC. (Tennet eközben a támadások kereszttüzébe került az Egyesült Államokban, amiért a CIA nem értesítette a többi nemzetbiztonsági szolgálatot az általa megfigyelt terroristagyanús személyekről. Bővebben>>)

Ostrom Nabluszban

Mindeközben az izraeli haderő továbbra is teljes készültségben van, miután titkosszolgálati jelentések szerint újabb öngyilkos merényletek várhatóak. A hadsereg alakulatai hétfőn bekerítették a Nablusz közeli Ain Bet-Alma menekülttábort. Körülbelül négyszáz palesztint letartóztattak - jelentette a BBC.

Az izraeli hadsereg péntek óta gyakorlatilag ostrom alatt tartja Nablusz városát, egész napos kijárási tilalmat hírdettek ki a városban. Vasárnap két házat felrobbantottak Nabluszban, mert a hadsereg jelentése szerint bombagyárakat találtak bennük.

hirdetés

N; N;
hirdetés