Külföld

A Közel-Keletre utazik a CIA igazgatója

Inog a tuzszünet, Peresz szerint időt kell adni Arafatnak

2001. 06. 05., 22:06 | Frissítve: 2001. június 05., kedd 22:17

Ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot arról, hogy a pénteki, 21 áldozatot követelő merényletet végrehajtó radikális Hamasz csatlakozik-e a Jasszer Arafat palesztin elnök által kihirdetett tűzszünethez. Bár az erőszak szintje némileg csökkent az elmúlt három napban, több tucat ember megsebesült az órákig tartó tűzharcokban hétfőn és kedden a Gáza-övezetben. Izrael továbbra is kivár.

A Bush-adminisztráció, újabb diplomáciai erőfeszítést téve a közel-keleti helyzet stabilizálására, a térségbe küldte George Tenetet, a CIA igazgatóját - jelentették hírügynökségek. Tenet izraeli és palesztin biztonsági vezetőkkel fog tárgyalni a tűzszünet megerősítéséről. Egy amerikai külügyminisztériumi szóvivő közben elismerő szavakkal szólt Jasszer Arafat palesztin elnök erőfeszítéseiről a fegyvernyugvás megvalósítására.

Nem tudni, mit tesz a Hamasz

Miközben harmadik, viszonylag csöndes napjába lépett az izraeli-palesztin tűzszünet, a radikális Hamasz ellentmondó nyilatkozatokat tett közzé arról, hogy engedelmeskedik-e Arafat tűzszüneti parancsának. Hétfői hírek szerint a militáns szervezet az Iszlám Dzsiháddal együtt csatlakozik a fegyvernyugvási megállapodáshoz, de a Reuters szerint egy Hamasz-tisztviselő kedden már azt mondta, hogy továbbra is legitim célpontnak tekintenek minden izraelit a határ mindkét oldalán. Hétfőn és kedden kora hajnalban újabb tűzharcok robbantak ki a Gáza-övezetben. Halálos áldozatokról nem érkezett hír.

Saron: Arafat gyilkos és hazug
Ariel Saron izraeli kormányfő kedden gyilkosnak és megrögzött hazudozónak minosítette Jasszer Arafatot. Saron az orosz NTV-nek adott interjújában heves kirohanást intézett a palesztin elnök ellen, aki szombaton tűzszünetet hirdetett. "(Arafat) gyilkos és megrögzött hazudozó. Nem államfő. Volt néhány olyan ember, aki azt várta, hogy úgy fog viselkedni, mint egy államfő, de sokkal inkább gyilkosok és terroristák vezetőjeként lép fel" - hangoztatta Saron az izraeli tévében levetített interjúban. Saron novemberben egyszer már nevezte gyilkosnak és hazudozónak Arafatot, de kormányfővé választása óta tartózkodott attól, hogy a nyilvánosság elott ilyen szavakkal bélyegezze meg a palesztin elnököt.

Arafat azután szólított fel az ellenségeskedések beszüntetésére, hogy pénteken egy Hamasz-merénylő felrobbantotta magát egy tel-avivi diszkó előtt. A merénylet, amelyben 21 izraeli halt meg, öt éve a legsúlyosabb terrorcselekmény Izraelben. Izrael ekkor már tizedik napja egyoldalú tűzszünetet tartott fenn. Izrael tisztviselők akkor közölték, hogy két napot adnak Arafatnak, hogy elhallgattassa a fegyvereket és letartóztassa az intifáda kezdetén szabadon engedett radikálisokat. Erről a kormány jegyzéket adott át a Palesztin Hatóságnak. A PH és a Fatah tisztviselői korábban hangsúlyozták, hogy az intifádának nem vetnek véget, mindössze az Izrael elleni támadásokat szüntetik be. PH-források a hétvégén azt is kizárták, hogy bárkit is letartóztassanak, viszont újrakezdődtek a járőrözések a palesztinok által ellenőrzött területeken. Izraeli katonai források azt mondták, egyelőre kivárnak.

Peresz: Időt kell adni Arafatnak

Hetekbe telhet, míg a palesztinok meg tudják valósítani a teljes tűzszünetet - ismerte el az izraeli katonai rádiónak adott interjújában Simon Peresz izraeli külügyminiszter, aki úgy vélekedett, Arafat "nagyjából ura a helyzetnek". Peresz szerint további 4-8 hét nyugalom kell ahhoz, hogy újrakezdhessék a tárgyalásokat. A zsidó telepek építésének leállításáról - amely a Mitchell-bizottság ajánlásában is szerepel - úgy vélekedett, az "nem igényel drámai döntést".

Diplomáciai erőfeszítések

Folytatja útját a térségben Joschka Fischer német külügyminiszter: Fischer egyetértett egyiptomi kollágájával abban, hogy Izraelnek be kell fejeznie a zsidó telepek építését a megszállt területeken - írja az MTI. Colin Powell amerikai külügyminiszter önmérsékletre szólította fel Ariel Saron izraeli kormányfőt, Arafatot pedig a palesztin radikálisok letartóztatására kérte. Oroszország szintén küldött egy képviselőt a térségbe.

Jegyzet
Hogy a Mitchell-bizottság fegyvernyugvást követelő jelentése óta eltelt két hétből Izrael jött ki győztesen, az nem kétséges. Saron először taktikusan egyoldalú tűzszünetet hirdetett ki, méghozzá anélkül, hogy a bizottság fő ajánlását, az illegális és provokatív zsidó telepek építését beszüntette volna. Ezzel Arafat térfelére passzolta a labdát, aki a péntek brutális merénylet után már kénytelen volt cselekedni, és anélkül belemenni a fegyvernyugvásba, hogy fő követelését - a telepek építésének leállítását - elérte volna. Csőbe húzták, és ezért Saron fifikája és a Hamasz "túl jól" sikerült akciója egyaránt felelős. Kiderült az is, hogy a palesztin elnök sokkal inkább ura az eseményeknek, mint sokan hitték. Bár a gépfegyverek kelepelése továbbra sem szűnik a Gáza-övezetben, jelentősen visszaesett az erőszak szintje. Kérdés az, hogy Saron - aki a múltban már épp elégszer bebizonyította, hogy csak katonai megoldásban képes gondolkodni - meg tudja-e állni visszavágás nélkül addig, amíg Arafat teljesen le nem állítja a lövöldözést. Vagy fordítva. Egyetlen akció is elég bármelyik oldalon, és kezdődik az egész elölről.
hirdetés

N; N;
hirdetés