Külföld

Izraeli sortűz fegyvertelen tüntetőkre

Bush és Straw visszavonulásra szólította fel az izraelieket

2002. 04. 02., 11:46 | Frissítve: 2002. április 02., kedd 15:52

Nyolc ember sebesült meg, amikor izraeli katonák a hadműveletek ellen tiltakozó tüntetőkre lőttek a Betlehem melletti Beit Dzsalában hétfőn este - jelentette az MTI. Az Egyesült Államok a Ramállahból való kivonulásra szólította fel Izraelt.

Az izraeli hadműveletek ellen demonstráló békeaktivisták mintegy hatvanfős csoportjára nyitottak tüzet egy harci jármű mögül előbukkanó izraeli katonák a Betlehem melletti Beit Dzsalában hétfőn este. Az incidensben hét külföldi tüntető és egy palesztin filmes sebesült meg, ketten közülük súlyos, de nem életveszélyes fej- illetve mellkasi sérüléseket szenvedtek, a többiek könnyebben sérültek.

A palesztinokat támogató mozgalom képviselője szerint mintegy 500 európai békeaktivista tartózkodik a palesztin autonóm területeken. Az izraeli hadsereg szóvivője a tüntetőket tette felelőssé a történtekért, mondván "provokálták a katonákat azzal, hogy az asszonyainkat és gyermekeinket gyilkoló öngyilkos merénylőket támogatták" - idézte az AFP. Meir Sitrit izraeli igazságügyi miniszter ugyancsak a terroristák támogatóinak és provokátoroknak minősítette az európai civilszervezetek képviselőit.

Heves harcok Ciszjordániában

Dzsibril Radzsub 300 embere megadta magát kedd délután, miután a palesztin biztonsági szolgálat főhadiszállását egész nap hevesen, tankokkal és két Apache helikopterrel támadta az izraeli hadsereg - jelentette a Haaretz. Az emberek feltartott kézzel vonultak ki a Ramalláh melletti Beituniában fekvő épületből. Dzsibril Radzsub, a palesztin biztonsági szolgálat vezetője még a támadások előtt arra figyelmeztetett, hogy az épületben legalább 400 ember tartózkodik, köztük civilek és politikai foglyok is. Az izraeliek szerint palesztin szélsőségesek is lehetnek az őrizetbe vettek között.

Száműzik Arafatot?
Ariel Saron izraeli miniszterelnök hivatalosan is bejelentette: Izrael megengedné, hogy Jasszer Arafat elhagyja ramállahi főhadiszállását - jelentette a Ha'aretz. Ennek az a feltétele, hogy nem térhet vissza a területre és az Izrael által terroristának tartott személyek sem kísérhetik el. Egy másik, Simon Peresz izraeli külügyminiszter által megvizsgált javaslat szerint Arafat saját felelősségére is elhagyhatná Ramállahot, ha valamelyik ország befogadja. Peresz már tárgyalt erről Egyiptommal és más arab országokkal is, de nem járt sikerrel. Arafat semmilyen körülmények között nem fogadja el a száműzetést - mondta a palesztin kabinet miniszter, Szaeb Erekat. Hozzátette, a száműzetés ötlete előkészítése az Arafat megölésének kísérletére.
Zárt város lett Betlehem

Időközben Betlehemet is zárt katonai övezetté nyilvánította az előrenyomuló izraeli hadsereg. Betlehemben körbevettek két palesztin menekülttábort is, mert a hétfői Jeruzsálemi merénylet elkövetője is innen származik - adta hírül a Reuters. Simon Peresz izraeli külügyminiszter rádióbeszédében azt mondta, hogy a katonai akciók több hétig is eltarthatnak, de nem kívánnak huzamosabb ideig ott állomásozni. Peresz elmondta: Izrael tűzszünetet szeretne, és nem kívánja Arafatot megölni, sem visszafoglalni az autonóm palesztin területeket. Benjamin Ben-Eliezer Ciszjordánia elhagyására szólította fel a külföldi újságírókat.

'Izrael vonuljon vissza'

Arafat ramállahi épületétől való visszavonulásra, és a júniusban tárgyalt Tenet tűzszüneti tervezet mielőbbi végrehajtására szólította fel Izraelt Washington hétfőn, jelentette be Philip Reeker, a Fehér Ház szóvivője. Azt is világossá tették, hogy Bush terrorista ellenes doktrínája - miszerint a világ bármely terrorista csoportja számíthat az Egyesült Államok megtorlására - nem vonatkozik a Palesztin Hatóságra.

A Ciszjordániában végrehajtott izraeli katonai akciók nem fogadhatók el a terrorizmus elleni háború részeként - jelentette be Jack Straw brit külügyminiszter. Hozzátette: az öngyilkos palesztin merényleteknek jelentős szerepük volt abban, hogy az izraeliek ilyen lépésre szánták el magukat, de azt szeretné látni, ha Izrael kivonulna Ciszjordániából. Straw kizárta egy közelgő Irak elleni amerikai támadás lehetőségét is, ami szakértők szerint csak tovább szélesítené a közel-keleti konfliktust.

Cáfol az ENSZ szóvivő

Az ENSZ-nek nincs tudomása az Izrael elleni rakétatámadásról -jelentette be az ENSZ Dél- Libanonban tartózkodó szóvivője, Timor Goksel. Izrael kedd reggel azt állította, hogy hajnalban Katyusáról lőttek ki rakétát Libanonból, amely egy észak-izraeli település mellett csapódott be.

hirdetés

N; N;
hirdetés