Külföld

Izrael kivonul a ciszjordániai városokból

Tüzet nyitottak Arafat irodájára

2002. 03. 15., 12:44 | Frissítve: 2002. március 15., péntek 17:48

Visszavonta csapatait az izraeli hadsereg három ciszjordániai városból- jelentette a BBC. A lépés egybeesik Anthony Zinni amerikai békeküldött térségbeli látogatásával.

Jasszer Arafat főhadiszállásának helyt adó Rámalláh után Kalkilijából, Túl-Karmból és a Gáza-övezetbeli Al Boureijból is kivonulnak az izraeli fegyveres erők. Az izraeli katonák azonban Betlehem egyes részein továbbra is ott maradnak. A kivonulás egyben az elmúlt 20 év legnagyobb izraeli szárazföldi hadműveletének a végét is jelenti.

Jóindulatú gesztus

Az izraeliek szerint a csapatok visszavonása Anthony Zinni amerikai békemegbízottnak tett jóindulatú gesztus, amely Zinni erőfeszítéseit hivatott segíteni. A palesztinek azonban elutasítják a lépést, mert szerintük ez csak egy politikai trükk. A csapatok ugyanis biztonsági kordont vonnak azon területek köré, amelyekről kivonultak. Az Egyesült Államok a tűzszüneti tárgyalások előfeltételéül azt szabta, hogy Izrael vonuljon ki az összes, az elmúlt pár napban megszállt területről. A palesztin hatóságok azt szeretnék, ha az izraeliek teljesen visszavonulnának a tárgyalások megkezdése előtt.

Amerikai megfigyelők?

Zinni tábornokot szívélyesen fogadta Ariel Saron izraeli miniszterelnök, aki elmondta, hogy fő célja a tűzszüneti megállapodás megkötése, de nem Izrael biztonságának az árán. Zinni azt szeretné elérni, ha a szembenálló felek felújítanák a biztonsági együttműködést, megbíznának egymásban, és aláírnának egy tűzszüneti megállapodást. A tervek szerint Zinni pénteken találkozik Jasszer Arafattal. Szakértők szerint Zinni felajánlja majd, hogy amerikai megfigyelők ellenőrizzék a megállapodás betartását. Ezt a palesztinok már régóta kérik, az izraeliek pedig most már hajlandóak lennének elfogadni.

Az áldozatok négyötöde palesztin

Csütörtök éjszaka hat izraeli járműről gépfegyvertüzet zúdítottak Jasszer Arafat palesztin elnök irodájára a kivonulás előtt közvetlenül, és Arafat testőrsége viszonozta a tüzet. Gázában két palesztint lőttek le, később újabb három palesztin halálát jelentették, de nem egyértelmű, hogy valóban újabb áldozatokról van-e szó. Az egyik halott egy palesztin rendőr, akit a Gázai övezet déli részén ért a halálos lövés. Pénteken a Gázai övezetben egy palesztinokat szállító szekér izraeli aknára futott. Egy asszony és három gyermek vesztette életét. A 2000 szeptembere óta tartó palesztin felkelésnek eddig 1530 áldozata van, ember vesztette életét, köztük 1182 palesztin és 343 izraeli.

hirdetés

N; N;
hirdetés