Kennedy válthatja Clintont a szenátusban

2008.12.16. 07:11

Caroline Kennedy, John F. Kennedy elnök lánya bejelentkezett Hillary Clinton megüresedő szenátori posztjára. Clinton elvállalta a külügyminiszterséget Barack Obama kormányában, így az amerikai törvények értelmében le kell mondania törvényhozási tisztéről. Helyére a megbízatásából hátralevő időre a New York-i törvények értelmében az állam kormányzója jelölhet.

A New York Times értesülései szerint Kennedy hosszas gondolkodás után hétfőn döntötte el, hogy megpályázza a szenátorságot. A posztott valaha nagybátyja, az apjához hasonlóan merénylet áldozatául esett Robert F. "Bobby" Kennedy töltötte be.

A New York Times értesülései szerint ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy Kennedy kapja majd a megbízást David Paterson kormányzótól, hiszen a megüresedett helyre már vagy tucatnyian bejelentkeztek. Többen közülük már el is kezdték fúrni Kennedyt, a lap úgy tudja, tapasztalatlanságát vetik a szemére. Tény, hogy Kennedy semmilyen választott tisztséget sem töltött be eddig életében, és most is kinevezéssel kerülne helyzetbe.

Ugyanakkor Kennedy Obama régi szövetségesének számít, a család már nagyon korán támogatásáról biztosította a megválasztott elnököt, maga Caroline pedig nagyívű szónoklatban állt ki mellette a demokraták elnökjelölő konvencióján, most pedig már elkezdte puhítani a Demokrata Párt New York-i fejeseit.

Ideje még lesz a puhításra. Hillary Clinton csak hivatalos külügyminiszteri kinevezése után mond le szenátori posztjáról, erre leghamarabb Obama január 20-i beiktatása után kerülhet sor, de a szenátusi meghallgatásokkal akár februárig is elhúzódhat a döntés. Paterson kormányzó korábban azt nyilatkozta, csak ezután nevezné ki Clinton utódját. A posztra egyébként egy másik demokrata nagyágyú, a volt New York-i kormányzó fia, a mostani állami legfőbb ügyész, Andrew Cuomo is bejelentkezett.