2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Feleségestől kilakoltattak egy rokkant palesztint

2008.11.10. 13:58
Fél évszázad után kénytelen elhagyni otthonát egy palesztin házaspár, mert a bíróság a zsidóknak ítélte a területet. Amerikai diplomaták már megpróbáltak közbenjárni az érdekükben, hiába.

Az izraeli rendőrség kilakoltatott vasárnap egy rokkant palesztin férfit és annak feleségét kelet-jeruzsálemi otthonából, amelyben több mint ötven évig laktak, egy zsidó csoport ugyanis elperelte tőlük a területet.

A szóban forgó csoport az Oszmán Birodalom korából származó dokumentumokra hivatkozva állítja: a terület egykor zsidóké volt, akik kénytelenek voltak elmenekülni Kelet-Jeruzsálemből, amikor jordániai csapatok elfoglalták a város keleti részét az 1948-as arab-izraeli háborúban. Egy jeruzsálemi bíróság a felperesnek adott igazat júliusban, és a rendőrség most szerzett érvényt a bírói végzésnek.

A szomszédok befogadták a kilakoltatott párt arra az időre, amíg új lakhelyet talál magának.

A hatvanas éveiben járó rokkant palesztin férfi és hitvese jóval egybekelése előtt, gyerekként menekültté vált 1948-ban, amikor az újonnan keletkező izraeli állam kisajátította családjaik nyugat-jeruzsálemi, illetve jaffai ingatlanjait. Mohammed al-Kurd és hitvese a jordániai hatóságoktól és a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökségtől (UNRWA) kapta 1956-ban a vitatott kelet-jeruzsálemi lakást.

Izraelben szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták már korábban felemelték szavukat az izraeli hatóságoknál a szóban forgó palesztin pár érdekében - közölte az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusának szóvivője.