Gyurcsánynak és a magyar gazdaságnak drukkolnak

2006.10.03. 12:36
Nemcsak a magyar kormányválságért, hanem a térség több országának destabilizálódásáért felel az EU rövidlátása, vélik az oroszok. Nyugat-Európában úgy gondolják, Gyurcsány elég erős, hogy végigvigye a reformokat. A csehek szerint Közép-Európán elhatalmasodott a nacionalizmus és a populizmus, mert gyengült az EU nyomása és a választók egyszerűen fáradtak.

Orosz kormánylap: Elsietett EU-bővítés

Az EU rövidlátó politikáját okolta a magyar, lengyel és cseh kormányválságáért az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta keddi kommentárjában, Kelet-Európa drágán fizetett az elsietett EU-bővítésért címmel.

A legfrissebb magyarországi események bizonyították, hogy az "eurobirodalom" provinciáiban felgyülemlő elégedetlenség túlcsordulhat, írta Fjodor Lukjanov, a lap budapesti tudósítója. Szerinte kevesen figyeltek fel arra, hogy a magyar főváros utcáin EU-zászlókat téptek le az épületekről, és égettek el a tüntetők a zavargások első napján.

A miniszterelnök éles kijelentései miatti botrány csak egy volt az indítékok közül. Valójában nagyrészt az EU követelményei diktálták a lakosságot sújtó intézkedéseket, vélte. "Zsugoriságával Brüsszel bizonyos fokig maga destabilizálta azokat a kelet-európai rendszereket, amelyek hozzá fűzték reményeiket" - írta Lukjanov.

Nyugat-Európa Sólyomra figyel

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap szerint Gyurcsány Ferencet meg fogják erősíteni a szocialisták és a liberálisok pénteken a parlamenti bizalmi szavazáson, mert a támadások még jobban felsorakoztatták a szocialistákat és a liberálisokat a miniszterelnök mögé. „A miniszterelnök harcra késznek mutatkozott, és hangsúlyozta, hogy az önkormányzati választásokon elszenvedett vereség ellenére nem fog eltávolodni reformterveitől” – olvasható a cikkben.

A Der Standard című liberális osztrák napilap budapesti tudósításának alcímében megállapította, hogy Gyurcsány szocialistáinak súlyos vereségéből az ellenzéki Fidesz és különféle parlamenten kívüli csoportok is hasznot húznak. Emlékeztettek arra, hogy Sólyom László köztársasági elnök már a választások estéjén felszólította a parlamentet, lépjen akcióba az "erkölcsi válság" megoldásáért.

A Neue Zürcher Zeitung című tekintélyes svájci napilap felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor a kormánytábor történelmi vereségeként értékelte az önkormányzati választásokat, amihez támogatás kapott az egyébként konzervatív Sólyom László köztársasági elnöktől. Az államfő, aki a szeptember közepén kitört kormányválságig semlegesen viselkedett, már röviddel a szavazóurnák lezárása után burkoltan azt ajánlotta a parlamentnek, hogy vonja meg a bizalmat Gyurcsánytól.

Kihasználják a választók fáradtságát

A Hospodárské Noviny cseh gazdaságio lap szerint Közép-Európának közös problémája van, a nacionalizmus és a populizmus erősödése, amely a választási eredményekben és a tüntetésekben nyilvánul meg. Az elemzők egyetértenek abban, hogy ez a választók fáradtságának és az európai uniós nyomás mérséklődésének a jele.

"Egészen a legszélsőségesebb méreteket öltötte már magára ez a harc Magyarországon, ahol az ellenzék az utca nyomásával próbálja eltávolítani Gyurcsányt, akinek szocialistái elveszítették a vasárnapi helyhatósági választást. Orbán Viktor, az ellenzék vezetője a nemzeti érdekekkel érvel és megígéri a lehetetlent: a reformok megszüntetését, amelyeket a baloldali kormány azért vezetett be, hogy csökkentse az eladósodást" - írja az újság.

Úgy véli, hogy Gyurcsány részben már engedett a nyomásnak, amikor bizalmi szavazást kért a parlamentben maga ellen. A szocialistáknak és a liberálisoknak, akik megvalósíthatatlan ígéretekkel megnyerték a választást, a testületben azonban biztos többségük van, mutat rá a cseh gazdasági körökhöz közel álló lap.

A konzervatív csehek Gyurcsányra szavaznak

A Lidové Noviny cseh véleményformáló konzervatív napilap szerkesztőségi kommentárja szerint Gyurcsánynak joga van a kormányfői székben maradnia. Párhuzamot von Gyurcsány és Medgyessy Péter közt, végül Gyurcsányt hozza ki győztesnek, mert ő "nem dobott szét semmit, sőt ellenkezőleg, rálépett a fékre és bejelentette, hogy ha Magyarország nem akar csődbe menni, a magyaroknak meg kell húzniuk a derékszíjat. Talán meg kellett tennie, de talán mindez várhatott volna októberig. Magyarország azonban ezért nagy árat fizetett volna, nagyobbat, mint amilyet fizetnie kell" - fejti ki az újság.

Kitér arra is, hogy Gyurcsány „zárt ajtók mögött útszéli hangnemet használt. Ez tény, de bocsánatot kért. Bocsánatot kellene kérnie azért is, hogy már az áprilisi választás előtt hazudott. Joga van azonban miniszterelnöknek maradnia. Sokkal inkább, mint elődjének. Az dobja rá az első követ, aki maga bűn nélkül van” – menti fel a miniszterelnököt.