Millenium híd

2000.05.11. 20:05
Síppal, dobbal, nádihegedűvel és az angol királyi pár jelenlétében avatták fel Londonban a félkész Millenium hidat, mely az 1894-ben felépített Tower Bridge után London első, kizárólag a gyalogos forgalomnak fenntartott hídja. A híd építési munkálatait a két aktív webkamerán keresztül is figyelemmel kísérhetjük.
Királyi pár jelenlétében avatták fel Londonban a félkész Millenium hidat
A híd építési munkálatai már 1999 áprilisában elkezdődtek, a fennmaradó egyharmad befejezését bizonyos ritka puhatestűek felfedezése miatt június 10-re halasztották. A 18 millió angol fontot igénylő, 320 méter hosszú híd, mely természetesen a Temze felett húzódik, északról a City-ben lévő Szent Pál katedrálist a déli southwarki Tate Galeriával köti össze. Előreláthatóan évente négy millióan fogják a híd kövét koptatni.

Az új híd tervét a Financial Times által támogatott versenyen, több mint 200 beérkezett pályamunka közül választották ki. A nyertes, Norman Foster világszerte elismert építész, álmai hídját valósította meg. Nappal finom fémpántlika, éjjel pedig fénycsík - a hidat fémek ötvözetéből álmodta és alkotta meg. Rozsdamentes acélból készültek a korlátok, alumíniumból a borítás. Futurisztikus megjelenésével, a szakvélemények szerint, az új évezred lényegét fogalmazta meg.

A Tate Múzeum

A híddal együtt az új, négy évig kozmetikázott Tate modern múzeum is megnyílt. Csütörtöki hivatalos átadási ünnepségén jelen lesz a királynő is. Gazdag gyűjteményt láthatnak az érdeklődők a modern műalkotásokból, hét emeleten, hatvan termen át terjeszkedik a múzeum. Az adófizetők az egyetlenek akik kissé vonakodva fogadják a nagy épületet: 134,5 millió angol font szerepel a végső számlán.

A Financial Times milleniumi híd életében betöltött szerepe azonban nem a pályázattal végződik. A hídon két webkamerát helyeztek el: az egyiket az északi másikat a déli oldalon. Angol idő szerint éjjel 12 és hajnali 4 óra között pihennek a kamerák, napközben lehet nyúzni őket. Bevallom, nem sok webkamerán keresztül pásztáztam a világot, de ez nagyon tetszett. Ha ötödik vagy ennél kisebb sorszámú próbálkozók vagyunk - maximum öt felhasználót engedélyez egyszerre a honlap -, akkor bejelentkezhetünk az irányításra. S amikor a sorban előttünk lévők kedvükre tekergették a kamerát, az másfél percig exkluzívan, csak nekünk engedelmeskedik. Mikor én néztem a kamerákat, londoni bevett szokás szerint szemerkélt az eső, egy másik, kamera szögébe eső hídon pont a Citybe igyekezett több irattáskás üzletember. Tíz perc leteltével a honlap kidob a kamerától, de egy reload-dal újrakezdhetjük a próbálkozást.

Híd építési munkálatai már 1999 áprilisában elkezdődtek
A híd május 9-i felavatása - félkész állapota ellenére - jó alkalom volt a színes ünneplésre és díszbeszédekre. A zászlókkal díszített hídon a királynőt többszázéves angol díszruhába öltözött férfiak kísérték: London főpolgármestere, London püspöke és a királynő férje, Fülöp herceg. London főpolgármestere, Ken Livingstone, azon áradozott, hogy milyen nagyszerű lesz autók, zaj és füst nélküli hídon átkelni. Természetesen ha befejezik majd végre a hidat.