Olmert szerint az offenzíva közelít célja eléréséhez

2009.01.11. 12:55
Az eddigi áldozatok értelmetlenné válnának, ha most leállítanák a hadműveleteket, reagált az izraeli miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali tűzszünetre felszólító határozatára.

A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva közel került ahhoz, hogy elérje a kitűzött célokat, de a hadművelet folytatódni fog - jelentette ki az izraeli miniszterelnök vasárnap.

"Izrael közelít céljaihoz, de további türelemre, elszántságra és erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy elérje a biztonsági helyzet megváltozását Izrael déli részén és azt, hogy állampolgárai tartósan biztonságban éljenek" - mondta Ehud Olmert, megnyitva a szokásos heti kormányülést. A hadsereg imponáló sikereket ért el a gázai fegyveresek elleni hadjáratban, de további kell harcolnia annak a célnak a teljesüléséért, hogy megszűnjenek a Dél-Izrael elleni rakétatámadások - toldotta meg.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali tűzszünetre felszólító határozatára célozva Olmert leszögezte: csak Izrael döntheti el, hogyan védheti meg leghatékonyabban állampolgárait. "A világ egyetlen országa sem tanúsított olyan önmérsékletet, mint mi, azok sem, akik erkölcsi prédikációt tartanak nekünk" - idézte szavait az Ynet izraeli internetes újság.

Izrael soha senkinek nem engedte meg, hogy "eldöntse helyettünk, harcolhatunk-e azok ellen, akik rakétákkal lövik óvodáinkat és iskoláinkat". Sem korábbi, sem jövőbeli ENSZ-határozatok nem foszthatják meg Izraelt attól az alapvető jogától, hogy megvédje állampolgárait - tette hozzá, és Izraellel szembeni elfogultsággal vádolta meg a világszervezetet.

A hadsereg már nagy áldozatokat hozott a gázai harcokban, amelyekben mostanáig 10 izraeli katona esett el. Ha most leállítanák az offenzívát, akkor kárba vesznének az eddigi erőfeszítések, amelyek sikere pedig belátható közelségbe került - hangoztatta. "Nem szabad elvesztenünk az utolsó pillanatban azt, amit példátlan nemzeti erőfeszítés árán elértünk" - figyelmeztetett.

Ehud Barak védelmi miniszter arról számolt be, hogy a gázai offenzíva 16. napján az izraeli hadsereg "hatékonyan" folytatja a harcot a szárazföldön, a levegőben és a tengeren egyaránt, miközben a kormány "kiaknázza a diplomáciai csatornákat" is, ami - állítása szerint - nem mond ellent egymásnak.

Zeév Boim építés- és lakásügyi miniszter a hadművelet kiszélesítését és a Philadelphi-folyosó megszállását javasolta az egyiptomi határon, hogy megakadályozzák a csempészetet a Gázai övezetbe. Ha a Hamász katonai szárnyát nem győzik le, akkor Izraelt a jövőben még messzebbre érő rakétákkal és veszélyesebb fegyverekkel fogják támadni - figyelmeztetett.

A Jeidót Ahronót című izraeli újság vasárnapi száma szerint az izraeli offenzíváért felelős tábornok is a hadművelet kiterjesztése mellett van. Joáv Galant tábornok kérte a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, hogy adjanak zöld jelzést a december 27-én kezdődött offenzíva harmadik szakaszának megkezdésére. Ehhez már mozgósított tartalékosok tízezreinek kellene menetparancsot kapni. "Soha vissza nem térő alkalom kínálkozik arra, hogy megoldjuk a gondot, amelyet a Hamász jelent - ha nem ragadjuk meg, akkor történelmi lehetőséget szalasztunk el" - idézte a lap a tábornokot.