Vége a fülöp-szigeteki puccskísérletnek

2007.11.29. 15:47
Több száz katona és páncélozott járművek bevetésével a kormányerők visszafoglalták azt a luxushotelt a Fülöp-Szigetek fővárosában, ahol korábban az elnökasszony lemondását követelő lázadók barikádozták el magukat.

Megbilincselték és elvezették a Peninsula Hotelből azt a nagyjából harminc renegát katonát, akik néhány órája foglalták el a luxusszállodát a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában. A puccskísérlet felszámolása során nagyjából 1500 kormányzati katona körbevette az épületet, majd egy páncélozott harckocsi betört a főbejáraton keresztül, írja a BBC. A támadás közben könnygázt is bevetettek, és a szemtanúk szerint lövések is dördültek, de sérültekről eddig még nem érkezett hír.

Az elbarikádozott lázadók korábban lemondásra szólították fel Gloria Arroyo elnökasszonyt. "A mai nappal visszavontuk a támogatásunkat Gloria Macapagal Arroyo elnökasszonytól, hogy véget vessünk alkotmányellenes és illegális elnökségének" - írta Daniel Lim dandártábornok, a katonák egyik vezetője internetes közleményében. A renegátok azután foglalták el a hotelt, hogy megszöktek a bírósági tárgyalásukról, ahol egy 2003-as meghiúsított lázadás megszervezésével vádolták őket, amiben egy napra elfoglaltak egy bevásárlóközpontot.

Robert Reyes, a lázadókat támogató egyik pap szerint teljesen szükségtelen volt az erőszak alkalmazása. "Valójában nem akartunk erőszakot, az erőszak a hadseregtől jött" - mondta mielőtt körbevették a lázadókat. "Látták, hogy mi történt - egy tankot kellett beküldeniük a hotel fogadócsarnokába, ahol egyetlen pisztolylövés sem dördült el."

A Fülöp-Szigeteken egyébként nem ritkák a különböző felkelések és lázadások, 1986-ban például hét puccskísérlet is volt. Arroyo elnökasszony például korábban már legalább két puccskísérletet átvészelt, annak ellenére, hogy a népszerűségét az utóbbi időben elhúzódó korrupciós vádak ásták alá.