37 millió rubelt adtak egy Putyin-festményért

2009.01.18. 00:38
Vlagyimir Putyin festménye 37 millió rubelért kelt el szombaton este egy szentpétervári jótékonysági árverésen. Ezzel az összeggel az orosz kormányfő jócskán maga mögé utasította az eddigi rekordot tartó városi kormányzót, Valentyina Matvijenkót.

Több mint egymillió dollárt és több mint 240 millió forintot keresett volna festményével a volt orosz elnök, ha nem jótékonysági árverésről van szó. A második helyezett Matvijenko képe, mint már egy másik alkotása a tavalyi árverésen is, 11,5 millió rubelért mintegy 75 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára.

A kormányfő alkotását egy moszkvai galéria tulajdonosa vette meg, Matvijenkóé - már nem először - egy építőipari vállalaté lett. A cég nevében ezúttal a tulajdonos lánya licitált.

Az egymillió dolláros kép (fotó: AP)

A Carszkoje Szelo-i Karnevál alapítvány, amely az észak Velencéjének is nevezett város számos kulturális projektjét támogatja, három éve rendez Karácsonyi ABC címmel vásárt. Ennek egyik attrakciója, hogy neves emberek a megadott témára, az ABC nekik jutó betűjéből kiindulva képet festenek, amelyet később elárvereznek.

Putyin december 26-án vállalkozott a kép megfestésére, s az U betű jutott neki. Az eredmény egy zöldes színű falban lévő, sárgára festett ablakkeret, körülötte alul pirossal hímzett fehér függöny, amilyen régebben a magyar parasztházakban is volt. Az ablakon át a sötétben fehér, kisebb részben piros hópelyhek és talán fények látszanak.

A keret alá Putyin színes, lendületes és szintén mintás betűkkel odaírta a mű címét - Uzor (Minta) -, a függöny fehér felső részére pedig hatalmas szignót helyezett el. Az alkotást némileg feljavították az alapítvány művészei, akik igazi csipkét ragasztottak a függöny hímzett végéhez, s így már egész szemrevaló a kép.

Az árverés bevételét ezúttal a város gyermekkórházainak és néhány felújításra szoruló templomnak juttatják.