Meztelenre vetkőztetnek az amerikai röntgenek

2005.09.02. 19:30
Lemeztelenítő röntgenkészülékkel világítják át az Egyesült Államokba beutazókat több repülőtéren. A cél persze nem a kukkolás, hanem a ruhák alá elrejtett fegyverek kiszűrése, ám a gép láttatja a vizsgáltak testét, nemi szerveiket is.

A Geo Saison című német utazási folyóirat szerint a Backscatternek nevezett készülék áttörést jelent a röntgentechnikában és már 12 amerikai repülőtéren használják, köztük San Franciscóban és a Baltimore/Washington légikikötőben, továbbá a londoni Heathrow reptéren is, de egyelőre csak olyanoknál, akiket kábítószer-csempészéssel gyanúsítanak.

Az átvilágítottak azonban úgy érzik, mintha a nyilvánosság előtt meztelenre vetkőztetnék őket, s ezért már polgárjogi mozgalmak is felemelték szavukat az új berendezés ellen mondván: durva beavatkozást jelent az utasok magánszférájába.

Az amerikai sajtó szerint a TSA amerikai biztonsági hatóság még nem nyilatkozott konkrét terveit illetően. Tény viszont, hogy 2006-ra mintegy 15,6 milliárd forintnak megfelelő összeget tervezett be különféle detektorok, köztük Backscatterek beszerzésére.