Külföld

Az RMDSZ támogatja a PDSR-kormányt

Az új kormánynak csütörtökön szavaz bizalmat a parlament

2000. 12. 28., 11:16 | Frissítve: 2000. december 28., csütörtök 16:00

Négypárti szerződéssel és kétoldalú megállapodásokkal biztosította kisebbségi kormányának támogatottságát a Romániai Társadalmi Demokrácia Pártja (PDSR). Bár a Petre Roman vezette Demokrata Párt utolsó pillanatban elállt a kétoldalú szerződés aláírásától a román parlament mai ülésén várhatóan megszavazza az Adrian Nastase miniszterelnök ajánlotta új kormányt. Az új kormány december 29-én ülésezik először.

Adrian Nastase miniszterelnök, Valeriu Stoica a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Petre Roman a Demokrata Párt elnöke négypárti nyilatkozatot írtak alá szerdán, melyben a demokratikus értékek megőrzése és az szélsőségek visszaszorítása mellett foglalnak állást. A román politikában példa nélküli dokumentumban a PDSR vállalja az Alkotmány felülvizsgálását a két parlamenti kamara feladatainak szétválasztása érdekében, a parlament, az államfő és a helyi közigazgatás választásáról szóló törvény módosítását. A kormányzó párt vállalkozott Románia gazdaságának fellendítésére, a makrogazdasági egyensúly biztosítására, az állami intézmények megerősítésére, illetve a pártok közötti állandó párbeszéd biztosítására.

A magyar oktatást támogatja a PDSR

A kisebbségi PDSR-kormányt kétoldalú egyezmények aláírásával támogatták. Az RMDSZ-szel kötött egyezményben a magyar szövetség támogatási feltételként szabta meg az önkormányzatok függetlenségének további biztosítását, a rendőrség demilitarizálását, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem keretében egy különálló magyar szak pénzügyi támogatását, a kisebbségi nyelven való tanulás lehetőségének szélesítését, a helyhatósági törvény módosítását. A PD elállt a kétoldalú egyezmény megkötésétől, mondván, egy igazi ellenzéki nem támogathatja a kormánypártot.

Ha PDSR betartja a kétoldalú egyezményben foglaltakat, akkor a PNL és az RMDSZ egy éven keresztül nem nyújt be bizalmatlansági indítványt a PDSR kisebbségi kormány ellen. A két ellenzéki párt pedig a kormány beiktatását és a PDSR parlamenti munkáját támogatja cserében.

A parlament csütörtökön szavaz bizalmat a kormánynak

A parlamenti bizottságok szerdai meghallgatása után csütörtökön a parlament két kamarája közös ülésen szavazza meg az új kormányt. A PD támogatása nélkül is, a PRM (Nagyrománia Párt) várható elutasító szavazata ellenére a Nastase-kormányt megszavazza a parlament. Az új kormány este ünnepélyesen leteszi az esküjét Ion Iliescu államfő előtt, másnap, december 29-én munkához is lát.

hirdetés

N; N;
hirdetés