Külföld

'Két rossz a második fordulóban'

Vadim előretörése aggodalomra ad okot

2000. 11. 27., 08:56 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:53

A Központi Választási Iroda nyilatkozata értelmében a szavazati joggal rendelkezők 56,5 százaléka szavazott vasárnap, a parlamenti és elnökválasztások tehát érvényesek. Jelentősen visszaesett a politikai aktivitás Romániában, négy évvel ezelőtt ugyanis a szavazati joggal rendelkezők 76 százaléka járult az urnákhoz. Az exit-poll eredmények tükrében a politikusok eltérően értékelték a vasárnapi választásokat.

Ion Iliescu választási csalással vádolta a Demokrata Pártot.
Ion Iliescu, a választások előtti közvélemény-kutatások alapján is győztesnek várt államfőjelölt a szavazatok 36,9 százalékát kapta. A politikus az eredmények ismertetése után kijelentette: a jelenlegi hatalom felelős a kialakult helyzetért. A parlamenti választásokon győztes Romániai Társadalmi Demokrácia Pártja (RTDP) elnöke kizárt mindenféle szövetségi lehetőséget a második legtöbb szavazatot kapott Nagyrománia Párttal.

Iliescu szerint alapvető változásokra van szükség és a gazdasági helyzet stabilizálásával a társadalom szociális helyeztének, életszínvonalának javítására kell helyezni a hangsúlyt. Iliescu választási csalással vádolta meg a Demokrata Pártot , mondván, busszal szállították az embereket Moldovában, hogy különböző helyeken kétszer-háromszor is szavazzanak.

Frunda György, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltje a Pro TV-nek adott nyilatkozatában megköszönte azok bizalmát, akik rá adták szavazatukat. Szerinte aggodalomra ad okot, hogy a Nagyrománia Párt elnökjelöltje, Corneliu Vadim Tudor több mint 25 százalékos eredményt ért el, ami fôleg az európai integrációs folyamat kiteljesedésére jelenthet veszélyt.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke úgy véli: a koalíció széthúzása oda vezetett, hogy jobboldali vagy a centrumot képviselő politikus nem került a második fordulóba. Markó szerint a koalíciós pártok sem a választási kampányban, sem pedig a kormányzás négy éve alatt nem tudtak összefogni. Szerinte aggasztó, hogy Vadim Tudor került a második fordulóba, szerinte azonban az a fontos, hogy a koalíció ébredjen fel és fogjon össze.

"Ők a románok halálos ellenségei"

Corneliu Vadim Tudor szerint elképzelhetetlen, hogy az RTDP nélküle kormányozzon
Corneliu Vadim Tudor óvatosan nyilatkozott, mondván, a végleges és hivatalos eredményeket várja. Ennek ellenére bizakodva tekint a december 10-ei második választási forduló elé, és Isten segítségével a gyôzelemben reménykedik. A román rádió tudósítása szerint a Nagyrománia Párt központi székházában egyszerre annyi tévés forgatott, hogy az áramhálózat felmondta a szolgálatot, és hosszú ideig elemlámpával világítottak.

A jobb vagy bal oldalra besorolhatatlan, de extrém politikusnak tartott Vadim szerint elképzelhetetlen, hogy az RTDP nélküle kormányozzon. "Ha az RTDP az RMDSZ-szel szövetséget köt, akkor a jelenlegi hatalomhoz hasonlóan politikai öngyilkosságot követ el, hiszen az RMDSZ – amely nem képviseli a magyarokat – a románok halálos ellensége" - nyilatkozta a szélsőségesen nacionalista politikus.

A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Valeriu Stoica magánvéleménye szerint pártja ellenzéki szerepet tölt be a jövőben, de erről végleges döntést a párt jövő hétvégi tanácskozásán hoznak. A politikus elképzelhetetlennek tartja a szélsőséges pártokkal folytatott párbeszédet. A párt jelöltje, Teodor Stolojan szerint a szegénységgel küszködők körében a populista szólamok termékeny talajra lelnek.

Teodor Melescanu, a Szövetség Romániáért Párt (SZRP) elnökjelöltje szerint az emberek csalódtak a jelenlegi kormányzó erőkben, és a radikálisabb megoldásokat ígérô (Corneliu Vadim Tudor) jelölt felé fordultak. A SZRP elnöke szerint a média közvélemény-kutatásokkal manipulálta a választói tábort.

Petre Roman, és a Demokrata Párt az előrejelzések szerint 3 százalék körüli eredményt értek el. Petre Roman a hivatalos és végleges eredményeket várja, úgy véli, pártja és ő megtették kötelességüket.

A kisebbik rossz

Csúfos vereséget szenvedett a Román Demokratikus Konvenció - 2000, mely a 6 százalék körüli eredménnyel - négy pártból álló szövetség lévén tíz százalék volt a küszöb - be sem jut a parlamentbe. A RDK-2000 elnöke, Ion Diaconescu szerint a szavazók az elmúlt négy év sikertelenségét pontozták, a választók viszont tévedtek, mert nem csak egyedül az RDK vezette az országot. A pártelnök a szélsőséges erők előretörését tartja aggasztónak, mely az euro-atlanti integrációt veszélyezteti. Arra a kérdésre, hogy mire biztatja az RDK támogatóit, kire szavazzanak, Diaconescu azt felelte: a két rossz közül a kisebbik rosszra.

Az RDK által támogatott Mugur Isarescu jelenlegi miniszterelnök szerint két oka van a választási kudarcnak és az nacionalizmus előretörésének: a recesszió elhúzodása és a koalíciós feszültségek. Az emberek szegénységben élnek, és a tévében érthetetlen politikai vitákat láttak, ezért a nyugodtabb múltra szavaztak – mondta Isarescu.

hirdetés

N; N;
hirdetés