Külföld

Vadim géppisztollyal vezetné Romániát

Lehetséges egy RTDP-NRP szövetség?

2000. 11. 27., 09:27 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:53

Iliescunak nem lesz könnyű dolga a második választási fordulóban: a valamikor kommunista udvari költőként tevékenykedő ellenfele szabadszájú politikusként ismert Romániában. A politikus szoros kapcsolatokat ápol a francia szélsőjobb vezéralakjával, Jean Marie Le Pennel. Az RTDP nem alakítana választási szövetséget a Vadim vezette Nagyrománia Párttal, az NRP ellenben csak kormányzati szerepkörben tudja elképzelni az elkövetkező négy évet.

A Nagyrománia Párt (NRP) 1991-ben alakult, és 1993-ban tartotta első kongresszusát. A párt számos egykori szekuritátés tisztnek adott menedéket, akik hatalomvágyukat a nacionalista politikában látták érvényesíthetőnek. A Corneliu Vadim Tudor vezette párt az 1992-es és 1996-os választásokon mérsékelt sikerrel szerepelt. 1996-ban több mint 4 százalékot ért el, ezzel 19 képviselőt és 8 szenátort küldhetett a román parlamentbe. A pártelnököt mindkét alkalommal sikerült szenátorrá választani. Az NRP szoros kapcsolatokat ápol a Jean-Marie Le Pen vezette Francia Nemzeti Fórummal.

Corneliu Vadim Tudor
a szabadszájú politikus
Corneliu Vadim Tudor, a néhai diktátor, Nicolae Ceausescu udvari költőjeként kezdte politikai karrierjét. A pártelnök 1949. november 28-án született, és a bukaresti egyetem filozófia szakán a vallás dogmájából írta szakdolgozatát. 1975-ben egy tiszti iskolát is elvégzett, majd az állami Agerpres hírügynökségnél dolgozott. 1992-ben és 1996-ban is szenátorrá választják. Parlamenti mentelmi jogát az általa vezetett Romania Mare (Nagyrománia) című lapra is “kiterjesztette”. Ebben a lapban számos magyar-, zsidó- és cigányellenes írásnak és véleménynek teret engedett. Becsületsértésért indított perek tekintetében rekordtartó, számtalan esetben próbálták meg megvonni parlamenti mentelmi jogát, sikertelenül.

Iliescu és Vadim 1996-ban csaptak össze először az államfőválasztásokon, akkor egyik sem nyert: Iliescu második, Vadim ötödik lett szerény 4,72 százalékkal. Tévés vitájukban egy mindmáig emlékezetes jelenet történt,amikor Vadim Iliescuhoz intézte a kérdést: hisz Istenben? Ion Iliescu köztudottan szabadgondolkodónak vallja magát. Vadim második forduló előtti választási stratágiájának része lehet az is, hogy Iliescu már volt elnök, már megmutatta, hogy nem tudott semmit tenni az országért, most a nagyromániás politikuson a sor bizonyítani.

A nemzetbe és Istenbe vezett hittel egy olyan karizmatikus személy látsztát kelti, mely nem ódzkodik Rolex aranyóráját a betegágyon síró anyának átadni. Legutolsó emlékezetes kijelentése: államfővé választása esetén géppisztollyal fogja vezetni az országot. Politikai ellenfelei ezt a nyilatkozatot úgy értelmezték, hogy géppisztollyal végzi majd ki a magyarokat, zsidókat és cigányokat - Vadim ezt azonban határozottan cáfolta.

Politikai elemzők lehetetlennek tartják Vadim államfővé választását, mondván, hogy az NRP elnöke csupán a tetrális nyilatkozatok embere, konkrét politikai és gazdasági programmal nem rendelkezik.

Ha Vadim államfő, Erdély független

Szavazz a Nagyrománia Pártra!
Mircea Dinescu, az 1989-es forradalom kiemelkedő értelmiségi vezetője, az Academia Catavencu szatirikus lap vezetője a közelmúltban Kolozsváron adott nyilatkozatában azt mondta: Erdély akkor lesz független, mikor Vadim államfő. Mert a szélsőséges politikus biztosan hoz olyan intézkedést, mely a magyar kisebbség jogait csorbítaná, ezt azonban Magyarország és NATO szövetségesei nem fogják tétlenül nézni. Hamarosan egy Koszovóhoz hasonló helyzet alakulna ki, mely Erdély függetlenségéhez vezetne.

A CURS/CSOP kutatása a szavazók demográfiai és társadalmi adatait is rögzítette. Ezek tükrében Iliescura az 56 évesnél idősebb, Moldvából vagy Munténiából származó férfiak és nők is egyformán szavaztak. A Corneliu Vadim Tudor átlagos szavazója 18-30 vagy 30-55 év közötti erdélyi vagy munténiai férfi.

RTDP-NRP koalíció politikai öngyilkosság

A szavazati joggal rendelkezők 56,5 százaléka szavazott vasárnap
Ion Iliescu, RTDP 36,9%
Corneliu Vadim Tudor, NRP 27,3%
Theodor Stolojan, NLP 13%
Mugur Isarescu, független 10,5%
Frunda György, RMDSZ 5,7%
Petre Roman, RDP 2,7%
Teodor Melescanu, SZR 1,9%

bővebben

Annak ellenére, hogy C. V. Tudor elképzelhetetlennek tartja, hogy az RTDP az NRP nélkül kormányozzon, Iliescu a Mediafax hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatában kizártnak véli az NRP-vel való kormányzati szövetséget. Politikai elemzők is politikai öngyilkosságnak tartják az NRP-vel való szövetkezést, a szélsőséges párt kormányzati részvétele az európai uniós csatlakozás lelassításától egészen a NATO-tagság meghiúsításáig, egészen a Nemzetközi Valutaalappal folyatott kapcsolatok felfüggesztéséhez vezethet.

Adrian Nastase, az RTDP alelnöke a Nemzeti Liberális Párttal és az RMDSZ-szel tartaná szerencsésnek a kormányzati szövetséget. Az Antenna 1-nek adott késő éjjeli nyilatkozatában elmondta: ha ezzel a két párttal nem sikerül megegyezni, az előrehozott választásokhoz vezethet, melyet egyedül a Nagyrománia Párt nyerhet meg.

hirdetés

N; N;
hirdetés