Külföld

'Inkább egy nyugdíjas, mintsem egy diktátor'

Tudor hágai perrel fenyegeti Romániát

2000. 12. 11., 12:18 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:56

A hivatalos román választási részeredmények a felmérések eredményeit igazolják: az új román államfő Ion Iliescu. Corneliu Vadim Tudor nemzetközi perrel fenyegette meg a román államot, mondván: választási csalás történt. A parlamenti pártok képviselői szerint a választók „valaki ellen” szavaztak. A külföldi sajtó az exkommunista Iliescu visszatéréséről ír.

Az első hivatalos részeredmények a vasárnapi romániai elnökválasztásokról az exit-poll felmérések eredményeit igazolják: Ion Iliescu vezet a szavazatok 66,89 százalékával (5.558.830 szavazat), míg Corneliu Vadim Tudor 33,11 százalékkal (2.751.250 szavazat) a második lett. A román Központi Választási Iroda 12414 szavazókörzetből összesítette az eredményeket, ez a szavazatok 80,7 százalékát jelenti, reggel 8 órakor tették őket közzé.

Iliescu: a szélsőség elutasítását jelenti a vasárnapi szavazás

Az exit-poll eredmények közzététele után Ion Iliescu, Románia jövőbeli államfője azt nyilatkozta: a vasárnapi szavazás a felelősségtudat jele, az emberek kategorikusan elutasították a „szélsőséget, az idegengyűlöletet és a totalitárius törekvéseket”. A PDSR vezére elmondta: gyorsítani fogja a gazdasági és társadalmi reformokat, és a nemzetközi pénzintézeteket (Világbank, Nemzetközi Valutaalap) partner szervezeteknek fogja tekinteni. Iliescu azt ígérte, a privatizáció „áttekinthető és hatékony” lesz.

Corneliu Vadim Tudor
„A harmadik évezredben Románia élén egy bűnöző banda lesz.”
Vadim Hágában indít pert a román állam ellen

Vasárnap esti nyilatkozatában Corneliu Vadim Tudor azt nyilatkozta, hogy Románia a legnagyobb választási csalás előtt áll. Tudor azzal fenyegetőzött: ha a végleges eredmények megegyeznek a felmérésekkel, akkor a Nemzetközi Törvényszéken perli majd a román államot és a Központi Választási Irodát.

„A sajtó és a politikai élet maffiájának áldozata vagyok”- mondta Tudor, és hozzátette: „A harmadik évezredben Románia élén egy bűnöző banda lesz.” Az egyszínű, kisebbségi kormányról nyilatkozva Tudor kijelentette, hogy azok „mind cigányok”.

A PDSR újrakezdi a tárgyalást

A kisebbségi PDSR-kormány támogatásáért hétfőn újrakezdődnek a tárgyalások a PNL, a PD és az RMDSZ képviselőivel – jelentette ki Adrian Nastase megbízott kormányfő. Nastase elmondta, a megbeszéléseken nem tárgyalnak a kormányprogramról vagy a kormány összetételéről, csupán a támogatás feltételeiről.

Az emberek a szélsőségek ellen szavaztak

Petre Roman, a Demokrata Párt elnöke szerint az emberek a szélsőségek ellen szavaztak. Roman szerint nehéz időszak jön, amikor a választási kampány ígéreteit valóra kell váltani.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke szerint az emberek a nacionalizmus ellen szavaztak. „Az ésszerűség győzedelmeskedett, és a jövőben a demokráciának kell diadalmaskodni” – véli az RMDSZ-vezető.

Mugur Isarescu volt államfőjelölt szerint a választások az elvárások szerint alakultak. A politikus szerint azonban aggodalomra ad okot, hogy nagy különbségek tapasztalhatóak az ország különböző régióiban a szavazáson való részvételben.

A sajtó

Európában maradtunk címmel az Adevarul jegyzetírója elégedettségének ad hangot, mert egy Nyugatbarát jelölt nyerte a választásokat. Az Evenimetul Zilei Inkább egy nyugdíjas, mintsem egy diktátor címet ad választási összeállításának. A Romania Libera jegyzetírója „az örök visszatérő” jelöltről szól, aki felfedezte, hogy Tudor valamikor udvari költő volt, és hogy mindig az 1990-es májusi választások térnek vissza. „Tegnap a gépfegyver és a fanyelv között választottunk”, túl sok alternatíva nem volt.

„A volt kommunista Iliescu biztosan győzedelmeskedett a romániai elnökválasztásokon” – írja a BBC. „Ha a hivatalos eredmények igazolják a felméréseket, ez megnyugtatja majd a nacionalista Tudor népszerűsége miatt ideges nyugati kormányokat.” – írja Bukarestből a BBC tudósítója, Nick Thorpe.

A The New York Times internetes kiadásában azt írja: „Románia volt elnöke visszaszerezte hatalmát a jobboldali jelölttel szemben.” A CNN is hasonló hangnemben szól: „Felmérések szerint az exkommunista jelölt nyerte a román szavazást”.

hirdetés

N; N;
hirdetés