Külföld

Kína: Mindennapi életüket ad meg nekik ma

Behelyezkedni a vörös elvtársaknak

2000. 11. 29., 17:51 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:53

Kínán politikailag ma már nehezebb kiigazodni, mint - teszem azt - 10 évvel ezelőtt, s ez a változás (nevezzük modernizációnak) bizony a sajtó életére is kihat. Jóllehet szinte mindegyik lap igyekszik mélyen behelyezkedni a vörös elvtársaknak, a gazdasági reformok következtében azért néhány újság már nemcsak propagandadumát hajlandó nyomni, hanem esetenként még érdekes is. Ennek persze gazdasági okai vannak, hiszen a kínai médiumoknak is szembesülniük kellett azzal, hogy az eladott példányszám függvényében maradnak fent vagy buknak el.

Ezt a mechanizmust ismerték fel idejében olyan esti lapok, mint a Beijing Wanbao vagy a Xinmin Wanbao, melyek rövid hírekkel, praktikus, helyi információk közlésével milliós olvasótáborra tettek szert. Ugyanakkor a hetilapok szerkesztői sem tétlenkedtek: az ún. „családias” hetilapokban divatról, autókról, lakberendezésekről olvashatunk, sőt, egyes újságírók még a tőzsdére is ráálltak. A sajtó tartalmi fejlődésével párhuzamosan a társadalmi igény is nőtt. Ennek eredménye, hogy míg 1986-ban mindössze 180 újságot nyomtak Kínában, addig ma több mint 20 ezer van belőlük. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a modernebb lapokat az a középosztály veszi, ami parányi kisebbséget alkot a hatalmas országban.

A kínai internetezőket a hatóság szemmel tartja: valamennyi felhasználónak kötelező regisztrálnia magát, hogy a hatóság tudja, kit kell keresnie. Bizonyára Lin Hai informatikus is megfigyelés alatt állt akkor, amikor az Egyesült Államokban működő, egy kínai disszidens által üzemeltetett magazinnak 30 ezer kínai internetező e-mailcímét küldte el. Az informatikust 1999 januárjában emiatt két év börtönbüntetésre ítélték.

A világháló állítólagos „politikai veszélyezettségére” utal az is, hogy 1999. május 4-én, a Tiananmen téri vérengzés 10. évfordulóján háromszáz internetes kávézót zárattak be különféle ürüggyel, attól tartva, hogy a neten elindulhat egy esetleges felkelés.

Az már közismert információ, hogy Kínában egyes weboldalakat blokkol a hatóság. Így jártak el 1998 októberében is, amikor a BBC weboldalának elérését tették lehetetlenné, illetve folyamatosan igyekeznek blokkolni az 1996-ban az USA-ban alapított New Century Net oldalát is, akinek a szerkesztői emiatt az oldalt időről-időre új címre költöztetik. Az illegális oldalak anyagainak terjesztését ezért a legtöbbször emailben végzik, hogy aztán az anyaországban már nyomtatott, offline verzióban, kézről-kézre terjeszthesse boldog-boldogtalan. (Lásd az internetkorlátozásról szóló írásunkat.)

hirdetés

N; N;
hirdetés