Külföld

Internet: ’Nyugati lelkek káros vektora’

Alternatívák Körmendy-Ékes Judit számára

2000. 11. 30., 11:08 | Frissítve: 2000. december 15., péntek 14:53

Államok, ahol az internetet részlegesen vagy teljesen korlátozzák. Az országok listája még tovább bővíthető (lásd a összeállításunkban már említett Kínát, Kubát, illetve számos, a listán nem szereplő ázsiai és afrikai országot.) Az itt felsorolt net-ellenes módszereket szeretettel ajánljuk mindazok figyelmébe, akik számára fontos, hogy ne töltsük időnket gusztustalan pornóoldalak nézegetésével, mely tényállás – mint nemrégiben megtudtuk – kétségtelenül fennforog idehaza is.

Szaúd-Arábia
Jóllehet az országban 37 internetszolgáltató működik, minden egyes kapcsolat egy közintézmény szerverein megy át, ahol szűrők, ún. tűzfalak gondoskodnak arról, hogy az „iszlám értékekkel ellentétes információkat” kínáló oldalakat ne lehessen megtekinteni. Szaúd-Arábiában egyébként az internetre úgy tekintenek, mint a „nyugati lelkek káros vektorára’. Hát ez a morális politiko-matematikai kifejezés nem semmi.

Fehéroroszország
Lukacsenko bátyánk nem szívbajos, s ahogy a többi médiumot, az internetnek sem hagy szabadságot. Az egyetlen szolgáltató a Belpak, ami az államhoz tartozik. Ebben azt hiszem minden benne van.

Burma
A cenzúra – lévén, hogy a szolgáltatás állami monopóliumban van - totális. Enyhén brutál jogi szabályozás van érvényben: 1996 szeptembere óta törvény kötelezi arra a szerencsétlen polgárokat, hogy a számítógép-tulajdonosok jelentkezzenek be az adminisztrációnál. Amennyiben erre nem kerül sor, a felhasználó 15 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Észak-Korea
Észak-Koreában nincs semmiféle nethozzáférés. A kommunista rezsim csak a saját propagandáját nyomja az emberek agyába. A néhány hivatalos honlapot (hírügynökség, újságok és minisztériumok) is japán szervereken tárolják.

Irak
Az észak-koreai modellhez hasonlóan, Bagdadban sincs közvetlen internetkapcsolat. A hivatalos oldalak és újságok jordán szervereken vannak, s az embargó miatt az informatikai infrastruktúra a nullával egyenlő. Husszein előreláthatólag nem lesz a Törzsasztal vendége.

Irán
Iránban ugyanúgy ellenőrzik a netet, mint a többi médiumot, legyen szó írott vagy elektronikus sajtóról. Így a szexualitás, a vallás, az Iszlám Köztársaságot érő kritikák, Izrael, Egyesült Államok, stb. témák hiánycikknek minősülnek. Néhány oldalt a már említett tűzfalas trükkel tiltanak le, de így azok az orvoshallgatók is megszívják, akik emiatt nem tudnak letölteni anatomia témakörben sem weboldalakat.

Líbia
Khadafi országa nem csatlakozik a világhálóra, úgyhogy itten nincs mit írni. Talán ez a legjobb megoldás, így még a szabályozással sem kell vacakolni.

Szudán
Szudánban egyedül az állam ellenőrzése alatt álló Sudanet szolgáltat, ami egyrészt igencsak alulfejlett, másrész meg ugyan minek legyen fejlett, ha úgysincs szólásszabadság.

Szíria
Szíriában nincs lehetőség arra, hogy magánszemély az internetre csatlakozzon. Ha mégis megtenné, azaz „nem engedélyezett” csatlakozást hajtana végre külföldi szerverrel, akkor akár börtönbe is csukhatják. Az országban csak és kizárólag a hivatalos intézményeknek van hozzáférésük a világhálóra.

Reporters Sans Frontiers

hirdetés

N; N;
hirdetés