Sarkozy kiborult, mert nem köszönt neki egy technikus

2008.07.02. 10:38
"Hihetetlen! És nagy baj! De ez meg fog változni!" - reagált Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök arra, hogy egy tévéműsorra készülve nem viszonozták köszönését az állami tévé alkalmazottai. Az esetről felvétel is készült.

Egy nap alatt majdnem egymillióan látták, és több százan kommentálták azt a felvételt az interneten, amelyen Nicolas Sarkozy francia államfő a hazája EU-elnöksége alkalmából készült hétfő esti tv-interjú előtti percekben - elvileg kamerán kívül - kioktat egy technikust, amiért az nem köszönt neki.

A felvétel legelején, az élő adás előtti percekben a stúdióban helyet foglaló államfőre egy technikus szó nélkül helyezi fel a mikrofont. Miután a férfi nem reagál Sarkozy köszönésére, a köztársasági elnök mosolyogva megjegyzi: "A nevelésen múlik".

Majd miközben egy sminkes szintén köszönés nélkül kezdi el púderozni az elnököt, az a vele szemben ülő újságíróknak jegyzi meg: "Ha már meghívtak, azért mégiscsak elvárható lenne, hogy az emberek köszönjenek". Miután senki nem reagál az elnök szavaira, ő így folytatja: "Vagy pedig nem a közszolgálati médiában, hanem tüntetők között vagyunk". Aztán az elnök már szinte önmagának mondja: "Hihetetlen! És nagy baj! De ez meg fog változni!"

Az elnöki hivatal kedden este nem akarta kommentálni a felvételt, a közszolgálati televízió vezetősége viszont a "leghatározottabban" elítélte a nem nyilvános képekkel való "kalózkodást", és belső vizsgálatot rendelt el "annak kiderítésére, hogy azok hogyan juthattak ki a France Télévisions-ból".

A francia közszolgálati média munkatársai az elmúlt hetekben élesen bírálták Nicolas Sarkozyt az audiovizuális reformtervezetért, az elnök ugyanis saját hatáskörébe vonná a köztévé vezetőjének kinevezési jogát, és a reklámok megszüntetésével várhatóan jelentősen csökkennének a köztévé forrásai.

Februárban egy olyan felvétel járta be a világot, amelyen a francia államfő a párizsi mezőgazdasági kiállítás egyik bámészkodójával keveredett szóváltásba, miután az elutasította Sarkozy kézfogását.