2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Clinton és Chirac akadályozhatta Karadzsics elfogását

2008.08.10. 16:26
2004 januárjában Karadzsicsot egy belgrádi kórházban ápolták, és a szerb kormány egyes tagjai készek lettek volna elfogatni, az elfogására, de az Egyesült Államok leállította az akciót, állította Florence Hartmann. Carla del Ponte szóvivője szerint az USA, Franciaország, nagy-Britannia többször is megakadályozta a háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb elnök letartóztatását.

Amerikai, brit és francia beavatkozás miatt késett a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic letartóztatása, állította Carla del Pontének, a Nemzetközi Törvényszék előző főügyészének szóvivője egy interjúban. "Bőséges értesülésünk volt a szökevények hollétéről, de mindig kiderült, hogy a három ország valamelyike akadályozta a letartóztatást", mondta a Blic című szerb napilapnak Florence Hartmann.

Szerinte néha maga Chirac személyesen, máskor pedig Clinton húzta keresztül Karadzsics elfogását. Nagy-Britannia pedig, hangsúlyozta Hartmann, még Momir Munibabic boszniai titkosszolgálati főnök menesztését is elérte, mert az túl eredményes volt a Karadzic utáni nyomozásban.

2004 januárjában, hozott példát a szóvivő, Karadzicot egy belgrádi kórházban ápolták, és a szerb kormány egyes tagjai állítólag készek is lettek volna az elfogására, de az Egyesült Államok közbelépett és leállította az akciót.

Emlékeztetőül: a 12 éve bujkáló Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt júliusban fogták el Belgrádban. Nem sokkal azután átadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, ahol többek között népirtás és emberiesség elleni bűntettek címén emeltek vádat ellene.