Oszama bin Laden él és Afganisztánban tartózkodik

2001.10.08. 12:01
Oszama bin Laden él és Afganisztán területén tartózkodik - nyilatkozta Abdul Salam Zaif, a tálibok pakisztáni nagykövete hétfői sajtótájékoztatóján. A diplomata szerint nők, gyermekek és idősek is áldozatul estek az első amerikai csapás során.
Enyhe önellentmondásba keveredett a nagykövet, amikor az országában bujkáló terroristavezérről kérdezték. Először azt állította, hogy a tálibok az amerikai bombázás óta nem vették fel a kapcsolatot Oszama bin Ladennel, néhány másodperccel később viszont leszögezte, hogy a szaúdi férfi él és Afganisztán területén tartózkodik.

Polgári áldozatok?

Abdul Salam Zaif szerint az amerikai csapás polgári áldozatai között nők, gyermekek és öregek is voltak. A diplomata megismételte azt az amerikaiak által korábban cáfolt állítást, hogy a tálibok lelőttek egy repülőgépet.

Amerikai rabszolgák Koránnal

Zaif az "amerikaiak rabszolgáinak" nevezte a tálibellenes belső ellenzéki haderő, az Északi Szövetség katonáit. A tálib politikus figyelmeztetett arra, hogy külső hatalomnak még sohasem sikerült erőszakkal megváltoztatnia az afganisztáni viszonyokat. Az afgánok szerinte életük árán is megvédik az iszlámot és országukat.