Külföld

Harmincegy új antraxeset Washingtonban

Gore alelnökjelöltjének stábjában is találtak fertőzötteket

2001. 10. 17., 17:57 | Frissítve: 2001. október 17., szerda 18:51

Ideiglenesen bezárják a kongresszus két házát, miután Tom Daschle 31 munkatársának szervezetében mutatták ki az antrax jelenlétét Washingtonban. A kongresszusi demokrata többség vezetője hétfőn kapott antraxtartalmú levelet. Egy másik demokrata szenátor, Joseph Lieberman, Gore alelnökjelöltjének stábjában is találtak fertőzötteket.

A Daschle szenátornak küldött levelekben az antrax egyik potens formáját találták, ami feltehetően szakértők műve - nyilatkozták amerikai tisztviselők. Az FBI szerint a levelet ugyanaz a személy írta, aki Tom Brokaw NBC-s alkalmazottnak is írt. Mindkét levél tartalmazta a "halál Amerikára" és az "Isten nagy" üzeneteket is.

A BBC értesülései szerint szerdán megtalálták a lépfene kórokozóját New York kormányzójának irodájában, a biztonsági személyzet elhelyezésére szolgáló helyiségben is. George Pataki elmondta, hogy a munkatársai között egyelőre nem találtak lépfenefertőzöttet, de mindannyiuknál megkezdték az antibiotikumos kezelést. Az irodát még vizsgálják.

Okos vírus - államilag szponzorált terror

Nyomok vannak, bizonyítékok még nincsenek a baktériumok származását illetően - jelentették ki a nyomozók. Michael Powers, a Kémiai és Vegyi Fegyvereket Ellenőrző Intézet vezetője szerint a kórokozó szofisztikáltsága magas szintű hozzáértést feltételez. "Az ilyen minőségű antrax előállítása viszonylag magas szintű technikai fejlettséget feltételez, ami szerintem állami finanszírozásra utal" - jelentette ki.

Az antrax nem származhatott Amerikából, - mondta Ari Fleischer fehér házi szóvivő, hiszen az Egyesült Államok megsemmisítette a saját készleteit az 1972-es biológiai fegyverekről szóló egyezmény keretében. Azonban legalább tíz ország, köztük Irak és Irán is, rendelkezhet ehhez hasonló biológiai eszközökkel.

Bezárják a kongresszus két házát

A lépfene-fenyegetés miatt ideiglenesen bezárják az amerikai kongresszus két házát, a szenátust és a képviselőházat. Erről a törvényhozók a szerdai rendkívüli ülésen döntöttek, ugyanis felmerült, hogy az amerikai szenátus hivatali épületkomplexumának szellőző rendszerében is vannak kórokozók. Hírügynökségi jelentések szerint hétfőig tüzetesen átvizsgálják az irodákat. Ezzel csaknem egy időben az izraeli parlament szóvivője közölte: riadókészültséget rendeltek el az izraeli parlamentben, miután az egyik képviselő irodájában gyanús porra bukkantak.

Hetvenöt évnyi börtönt érhet a tréfa

Az FBI több mint 2300 riasztást kapott október 1-je óta, köztük rengeteg álriasztást is. Minden álesetet kivizsgálnak, fenyegette meg a rémhírterjesztőket John Ashcroft igazságügyi miniszter. "Jogtalan fenyegetést okoznak, jogos aggodalmak idején" - mondta.

Floridában egy 33 éves elítélt 75 évnyi börtönre és 50 ezer dolláros pénzbüntetésre számíthat, miután antrax tartalmukat bizonygató levelek küldésével vádolják.

További másfél milliárd a bioterror ellen
George Bush amerikai elnök a bioterrorizmus elleni küzdelemre további másfél milliárd dollárt kér ebben a pénzügyi évben, ami hatszorosára növelné az eredetileg ilyen célra szánt összeget - jelentette be szerdán a szenátus egyik bizottsága előtt Tommy Thompson amerikai egészségügyi miniszter. A pluszpénzből 643 millió dollár értékben bővítenék az országos oltóanyag-készleteket a legkülönbözőbb kórokozók elleni védekezés és felkészülés jegyében, valamint ettől elkülönítve 509 millió dollárt szánnának kizárólag a himlő elleni oltóanyag fejlesztésére és gyorsított gyártására. Jelenleg 15,4 millió dózis oltóanyag áll rendelkezésre, ez az oltóanyag azonban meglehetősen erős mellékhatásokkal jár. A tudósok nem biztosak abban, hogy az oltónyag hatékony maradna-e ötszörös hígítás esetén - ami viszont "varázsütésre" 77 millióra növelné a már most rendelkezésre álló oltóanyag-adagok számát.
hirdetés

N; N;
hirdetés