Külföld

Vegyesboltok támogatják az öngyilkos merénylőket?

Ötszáz kisboltot ellenőriznek Amerikában

2002. 08. 12., 16:29 | Frissítve: 2002. augusztus 12., hétfő 17:25

Évi 30 millió dollárral támogathatnak közel-keleti terrorista csoportokat arab és muzulmán vegyesboltosok - vélik az amerikai hatóságok. A szövetségi nyomozók most több mint ötszáz vegyesboltnál kutatnak apróbb csalások nyomai után, valamint vizsgálják egy összefüggő hálózat fennállásának lehetőségét is.

Muzulmán és arab tulajdonú kisboltok százait kutatják át a szövetségi hatóságok az Egyesült Államokban. A nyomozók a boltosok és a terroristák közötti esetleges kapcsolatok és anyagi támogatás nyomai után kutatnak - írja a Washington Post hétfői száma. A gyanú alapjáról azonban a hatóságok nem számoltak be.

A vegyesbolt az igazi ellenség

A több mint ötszáz bolt - nagyrészt vegyeskereskedések - esetében kicsinyes csalásokra gyanakszanak, amelyek segítségével évi több tízmillió dollárt utalnak át terrorista csoportoknak - írja a Post szövetségi tisztviselőkre hivatkozva. A csalások között a gyógyszereladások hasznának lefölözését, bébitápszerek elrablását és újbóli eladását, engedményre jogosító kuponok többszöri beváltását sorolták fel a hatóságok.

Az akció csak része a szeptember 11-i támadások után indított nyomozásnak, amelyben több száz összeesküvés nyomai után kutatnak - írja a Post. A nyomozók vizsgálják a vegyeskereskedések pénzforgalma és utalási gyakorlata közti hasonlóságokat, annak megállapítására, központilag irányított akcióról van-e szó.

Öngyilkos merénylőket támogattak

Korábban hét államban is pakisztáni ékszerkereskedéseket világítottak át a hatóságok. A hatóságok gyanúja szerint a csalásokkal szerzett pénzből palesztin öngyilkos merénylőket, köztük a Hamász és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezetek terroristáit is támogatták. A nyomozók kétlik, hogy a pénzből a szeptember 11-i merénylőket is szponzoráltak volna.

hirdetés

N; N;
hirdetés