Külföld

Négyezerötszáz békefenntartó mehet Afganisztánba

Az alakulatba 12 ország küld katonákat

2002. január 04., péntek 19:29

Junisz Kanuni afgán belügyminiszter és John McColl brit tábornok, az afganisztáni nemzetközi békeerő (ISAF) főparancsnoka pénteken Kabulban hivatalosan is aláírták a nemzetközi erő afganisztáni működését lehetővé tévő megállapodást.

"Reméljük, hogy ez az aláírás meghozza Afganisztánnak azt a stabilitást és békét, amelyre már oly régen szüksége lett volna" - szögezte le az ünnepélyes ceremónián Hamid Karzai, a kabuli kormány vezetője. Egyben reményét fejezte ki, hogy az afgán állami szervek, valamint a nemzetközi erő és a világszervezet közös erőfeszítéseinek, együttműködésének köszönhetően végérvényesen megszűnik a terrorizmus és a banditizmus az országban.

Tizenkét ország katonái felügyelik a biztonságot

A nemzetközi erőnek az ENSZ döntése értelmében az lesz a feladata, hogy a tálib uralom megdöntését követő bizonytalan helyzetben is garantálja a biztonságot az országban. Az alakulatba 12 ország ígért katonákat: a Reuters szerint létszáma a következő hetekben eléri majd a 4500 főt, s január közepén kezdi majd meg járőrözését. Mandátuma hat hónapra szól, de McColl éppen most pénteken közölte egy sajtóértekezleten, hogy ez meghosszabbítható.

Az aláírási ceremóniáról távozóban Abdullah Abdullah afgán külügyminiszter megerősítette, hogy Omar molla, a megdöntött tálib rendszer vezetője Afganisztán déli részén, a baghrani hegyvidéki körzetben bujkál. Abdullah terroristának, háborús bűnösnek mondta a volt vezetőt, s lehetségesnek mondta, hogy a mollát egy nemzetközi bíróság elé állítsák. (Karzai miniszterelnök korábban, az ABC amerikai tévétársaságnak nyilatkozva azt mondta: ő kész akár az Egyesült Államoknak is kiadni a tálib politikust, ha az amerikaiak ezt kérik.)

Egy kandahári illetékes szerint afgán harcosok, amerikai erők támogatásával körbevették azt a falut, ahol egyes hírek szerint Omar molla bujkál, s az amerikaiak házról házra járnak, utána kutatva. "Holnap, vagy holnapután már egyértelmű lesz a helyzet" - szögezte le Abdullah, ezzel jelezve, hogy a molla szerinte már nem tud sokáig elrejtőzni üldözői elől.

hirdetés

N; N;
hirdetés