Külföld

Heves harcok Afganisztánban

2002. 03. 04., 11:51 | Frissítve: 2002. március 04., hétfő 12:00

A kelet-afganisztáni al-Kaida és tálib állások megsemmisítésére indult nagyarányú szárazföldi és légi offenzíva a hétvégén. A harcokban európai katonák is részt vesznek, ám a csapatok létszámáról nem árultak el részleteket.

Amerikai elitkatonákra lőttek a kelet-afganisztáni Hoszt repülőterén hétfő reggel. Válaszul amerikai harci repülőgépek bombázták a Hoszttól keletre lévő térséget. A hoszti repülőtér előretolt bázisként szolgál az iszlám szélsőséges tálib harcosok és az al-Kaida terrorhálózat tagjai ellen Gardez város közelében folytatott hadműveletekhez - írja a dpa. A kelet-afganisztáni al-Kaida és tálib állások elleni nagyszabású amerikai offenzívában német, francia, dán, norvég, kanadai és ausztrál katonák is részt vesznek - értesült a dpa. A csapatok számáról az amerikai vezetés nem árult el részleteket.

Folytatják a bombázást

Mindenesetre az amerikai légierő vasárnap este folytatta bombázásait, miután a Paktia tartományi Gardez környékén lévő, hófedte hegyekben szombaton, 2500-3500 méteres magasságban végrehajtott földi támadással az amerikai vezetésű, főleg afgán szövetségesekből álló erőnek nem sikerült kimozdítania az átcsoportosítást végző al-Kaida és tálib harcosokat barlangi rejtekeikből.

Az 1500 fős erőben amerikai különleges és légi deszant egységek is részt vesznek. A szombati földi offenzíva során egy amerikai katona és három afgán szövetséges elesett, és többen megsebesültek.

A németek irányítják az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőket
A német kancellár ismételt elutasítása ellenére a Bundeswehr gyakorlatilag át fogja venni az Afganisztánban állomásozó nemzetközi biztonsági erők (ISAF) irányítását - írta hétfőn a német sajtó. A lapok a berlini védelmi minisztériumra hivatkozva megírták, hogy a német haderő áprilisban átveszi Kabulban az ISAF "taktikai vezetését". Ezzel Németország "de facto magára vállalta az afganisztáni hadműveletek legátfogóbb részének az irányítását" - írták a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mint ismeretes, az ISAF tevékenységét tavaly december óta Nagy-Britannia koordinálja és vezeti; London azonban csak március végéig hajlandó betölteni ezt a szerepet. Utódként Törökország került szóba; az ankarai kormány hajlandó is volna erre, ám tart a misszió költségeitől. Ezért fölmerült az a gondolat, hogy megosztanák Ankara és Berlin között az "általános irányítás" és a "kabuli irányítás" feladatkörét. (MTI)
hirdetés

N; N;
hirdetés