Külföld

Újult erővel bombázzák Afganisztánt

2002. 03. 09., 12:48 | Frissítve: 2002. március 09., szombat 12:55

Ismét bombázták szombaton a kelet-afganisztáni Arma hegyet, ahol az amerikaiak vezette nemzetközi terrorellenes koalíció erői bekerítették, és március 2. óta szoros ostromgyűrűben tartják az al-Kaida fegyveres terrorszervezet és a tálib hadsereg egy maradványcsoportját.

Négy hatalmas robbanás hallatszott a délelőtti órákban a Gardéztól délre magasodó Arma hegy felől - jelentette az AFP tudósítója a harcok helyszínéhez közeli Gardéz városból, Paktia tartomány székhelyéről.

Nem tudni, ki bombáz

Nem derül ki a jelentésből, hogy melyik ország gépei hajtották végre a támadást, de az előző napokban az amerikai légierő bombázta a tálibok és az al-Kaida-tagok e kelet-afganisztáni ellenállási gócát. Az újabb légitámadást az tette lehetővé, hogy kezd kitisztulni az égbolt a harcok térsége fölött. Az előző napon a sűrű köd, a vastag felhőréteg és a havazás akadályozta a nemzetközi koalíció Anakonda hadműveletében részt vevő repülőgépek tevékenységét.

A koalíció szóvivője szombaton a Kabulhoz közeli Bagram légitámaszponton kijelentette, hogy mihelyt teljesen kitisztul az idő, az amerikai erők "végső támadást" indítanak az al-Kaida fegyvereseinek e térségben tartózkodó csoportja ellen, amelynek jelenlegi létszámát Bryan Hilferty szóvivő kétszázra becsülte.

Egy pakisztáni lap szerint tizenöt afgán polgári személy is áldozatául esett az utóbbi napok amerikai bombázásainak. A szóban forgó polgári személyek egy kelet-afganisztáni szentélyt kívántak felkeresni, úton voltak felé, amikor találat érte az őket szállító két gépkocsit a kelet-afganisztáni Paktika tartományban - jelentette szombaton a Dawn című, angol nyelvű lap. Paktika tartomány határos Paktia tartománnyal, ahol most heves harc dúl az amerikai vezetésű nemzetközi erők, illetve a tálib és az al-Kaida-harcosok között.

Erősítés Kabulból

Ezer fős csapaterősítés érkezett szombaton Kabulból Gazdézba az Anakonda hadműveletben részt vevő afgán erőkhöz. A kabuli ideiglenes kormány által küldött osztagok páncélosokkal és sorozatvetőkkel is fel vannak szerelve. Az AFP szerint a város túlnyomórészt pastu lakossága bizalmatlanul, félelemmel fogadta az ország északi, főként tádzsikok lakta körzeteiből származó fegyveresek Gardézba érkezését.

Eltemették a dán és német áldozatokat

Bajtársaik végső búcsút vettek szombaton Kabulban az afgán főváros biztonságára felügyelő nemzetközi erők három dán és két német katonájától, akik szerdán vesztették életüket. (Begyűjtött fegyverek megsemmisítését készítették elő, és eközben felrobbant két szovjet gyártmányú SA-3-as föld-levegő rakéta.) A gyászszertartás után a dán, illetve német nemzeti színekbe vont koporsókat repülőgépre tették, amely útnak indult Köln felé.

hirdetés

N; N;
hirdetés