Külföld

Megsemmisültek a legfontosabb afganisztáni célpontok

2001. 10. 14., 17:37 | Frissítve: 2001. október 14., vasárnap 18:23

Az amerikai harci gépek megsemmisítettek majdnem minden fontosabb célpontot Afganisztánban - jelentette ki vasárnap a Perzsa-öbölben tartózkodó Enterprise amerikai repülőgéphordozó kapitánya. A tálibok felszólították a velük szemben álló afganisztáni fegyveres csoportok vezetőit, hogy csatlakozzanak hozzájuk az Egyesült Államok elleni harcban, cserébe kegyelmet ígértek az ellenállóknak.

Az amerikai és a brit légierő újult erővel indított támadást vasárnap reggel a dél-afganisztáni Kandahár város katonai célpontjai ellen, miután az éjszaka már komoly károkat okozó csapásokat mért a város repülőterére és egy katonai laktanyára. Az éjszakai légicsapások öt nagy városra koncentrálódtak: bombák hullottak Kabulra, Kandahárra, a nyugat-afganisztáni Herátra, a kelet-afganisztáni Dzsalálábádra és az északi Mazari-Sarifra. Tálib közlés szerint nagyon sok áldozatot szedtek a vasárnap éjszakai támadások, főleg Kandahárban és Dzsalálábádban.

Bővebben: Hajnalban Kabult és Kandahárt támadta a légierő

A tálib haderő légvédelme tüzet nyitott vasárnap délután egy Kabul fölött áthaladó magányos repülőgépre, amely ezúttal nem dobott le bombákat az afgán fővárosra. A kabuli légvédelem gyenge és szórványos tüzeléséből arra lehet következtetni, hogy a légvédelem már súlyos károkat szenvedett el az amerikai-brit légicsapásoktól.

Az ENSZ a bombázások szüneteltetését kéri

A tálibok visszavonulnak?

A fegyveres ellenzék szerint a tálib csapatok feladták állásaikat az észak-afganisztáni Balh tartomány több övezetében és a tartományi székhely, Mazari-Sarif felé vonulnak vissza. Az üzbég származású Dosztum tábornok csapatai körülfogták az északi Szamangán tartomány székhelyét, Aibak várost, hogy megakadályozzák a tálibok visszavonulását dél felé. Ha az ellenzéki erők beveszik Aibakot és Bámiján tartomány azonos nevű székhelyét, megnyílik előttük az út Kabul felé.

A tálibok felszólították a velük szemben álló afganisztáni fegyveres csoportok vezetőit, hogy csatlakozzanak hozzájuk az Egyesült Államok elleni harcban. Kari Ahmadullah tálib hírszerzési főnök közölte az AIP afgán hírügynökséggel, hogy Omar molla parancsa értelmében a radikális iszlámista mozgalom oldalára átálló ellenséges harcosok megtarthatják fegyverüket, hogy ezentúl amerikaiakat öljenek vele.

A tálibok fátylat borítanak a múltra azok esetében, akik csatlakoznak a harchoz az amerikaiak ellen, amely "immár vallás és haza kérdése" - mondta. Jól értesült arab forrásokra támaszkodva az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség tudni véli, hogy a tálib vezetés megosztott Oszama bin Laden és az al-Kaida terrorszervezet más vezetőinek kiadatása ügyében. Eszerint a tálib adminisztráció több tagja, például Vakil Muttavakil külügyminiszter hajlik a békekötésre Washingtonnal.

Nyugati újságírók Afganisztánban

A támadások megkezdése óta elsőként mehettek nyugati újságírók Afganisztánba. A tizennégy riportert a tálibok kísérték Dzsalálábádba, hogy megmutassák nekik az amerikai akció sérültjeit és a légicsapások okozta rombolást. Az újságíróknak megmutattak egy falut, ahol állítólag kétszáz civil áldozata volt a bombázásoknak. A CNN riportere beszámolt arról, hogy látták a súlyosan megkárosodott épületeket, de az áldozatokat nem.

Bővebben: Lakóházat talált el egy bomba

Készek bíróság elé állítani Afganisztánban Bin Ladent

Mohammad Omar molla, a tálib kormányzat vezetője azt ígérte, hogy az Egyesült Államok "sokkal nagyobb pofont kap" Afganisztántól, mint annak idején a Szovjetunió. Megismételte, hogy nem adják ki Washingtonnak a szeptember 11-i amerikai terrormerényletek elkövetésével gyanúsított Oszama bin Ladent, de meggyőző bizonyítékok esetén készek Afganisztánban bíróság elé állítani.

Bővebben:A tálibok nem adják ki bin Ladent

A terroristavezér fia szerint soha nem találják meg apját

Oszama bin Laden fia a Sunday Mirror című brit újságban azt bizonygatta, hogy soha nem jár sikerrel az Afganisztánban bújkáló apja ellen indított hajtóvadászat. A 18 éves Abdullah azt mondta, hogy apja háromszáz kísérővel és hatvan kamionnyi felszereléssel már a szeptember 11-i Egyesült Államok-beli terrortámadások másnapján bevette magát Afganisztán hegyei közé és azóta is ott rejtőzködik. Azt is elárulta, hogy apja egyáltalán nem használ elektromos vagy elektronikus szerkezeteket, nehogy nyomára bukkanjak amerikai műholdak, emellett naponta csak két-három órát alszik, és minimális mennyiségű táplálékot vesz magához.

hirdetés

N; N;
hirdetés