Külföld

Bevetésre készen a brit kommandósok

A tálibok kivégezték az afgán ellenzék egyik kulcsfiguráját

2001. 10. 26., 14:10 | Frissítve: 2001. október 26., péntek 15:29

Napokon belül bevetik Afganisztánban a speciális brit kommandós egységeket. Az Omán szélsőséges időjárási viszonyai között kiképzett katonák a remények szerint sikeresen harcolhatnak majd a közép-ázsiai országban is. Eközben a tálibok bejelentették, hogy többnapos hajtóvadászat után, az amerikaiak segítsége ellenére foglyul ejtették és két társával együtt kivégezték az egyik afgán ellenzéki parancsnokot.

A brit kormány pénteken jelentette be, hogy kétszáz különlegesen képzett kommandóst küldenek Afganisztánba. A speciális osztagok jelenleg Ománban állomásoznak, ám az ott folyó, Fürge Kard elnevezésű hadművelet a héten véget ér.

A teljes SAS-állomány bevetését kéri a Pentagon

Szélsőséges viszonyok között képezték ki a briteket

A kommandósokat szélsőséges időjárási viszonyok között az ománi sivatagban 45 Celsius-fokos hőségben és Norvégiában fagypont alatti hidegben képezték ki a hegyi harcra, és a brit katonai vezetés szerint megfelelnek az afganisztáni szárazföldi összecsapásra. A britek két repülőgép-hordozó anyahajója, a HMS Illustrious és a HMS Ocean személyzete magas fokú készültségben van.

Miért a kommandósok?

Kivégezték az afgán ellenzék egyik kulcsfiguráját

A pastu törzseket igyekezett az afgán ellenzék oldalára átállítani Abdul Hak parancsnok, akit a tálibok péntekre virradóra fogtak el a pakisztáni határ közelében. Egy dzsalálábádi tálib szóvivő pénteken közölte, hogy Abdul Hak ellen indított hajtóvadászatuk annak ellenére sikeres volt, hogy az ellenzéki hadúr műholdas telefonon segítséget kért és kapott: az amerikaiaktól.

Lóháton próbált menekülni a parancsnok

A tálibok többnapos hajtóvadászatot követően titokban bekerítették az ellenzéki vezető és fegyveresei rejtekhelyét. Abdul Hak lóháton próbált menekülni, de a tálibok elfogták, míg csaknem félszáz fegyveresét, köztük valószínűleg külföldieket is gyűrűbe fogták - közölte a tálib szóvivő. A tálibok Abdul Hak elfogása után pár órával bejelentették: két társával együtt az ellenzéki parancsnokot kivégezték.

Hakot tisztelték a pastuk, és támogatták az amerikaiak is

Az Afganisztánt hagyományosan irányító, többségben lévő pastu nemzetiségen belül sok egykori parancsnokot háttérbe szorítottak a szintén főként pastu tálibok. Köztük volt a 43 éves Abdul Hak is, aki a szovjet megszállás idején látványos rakétatámadásokat hajtott végre Kabul ellen, legendás hírneve miatt nagy tekintélynek örvendett a pastuk között, és az amerikaiak támogatását is élvezte. Hak jobb lábát letépte egy taposóakna a nyolcvanas években, műlábbal járt.

A tálib erők ellen harcoló Északi Szövetség fegyveresei elsősorban a kisebbségi tádzsik és üzbég nemzetiségekből kerülnek ki, Afganisztán jövője szempontjából viszont kulcsfontosságú a pastu törzsek szerepvállalása. A száműzetésben lévő afgán ellenzék nevében Abdul Hak éppen a pastu törzsi vezetőket kívánta rávenni arra, hogy ne támogassák tovább a tálib rezsimet, többek között ezért indítottak ellene hajtóvadászatot.

Hatástalan az amerikai bombázás?

A tálib erők a legutóbbi hírek szerint tartják állásaikat a Kabultól északra fekvő hegyekben, az öt napja tartó amerikai bombázásokkal sem sikerült meghátrálásra kényszeríteni őket. Amerikai gépek zuhanórepülésben bombázták a péntekre virradó éjszakán az Afganisztán nagy részét uraló fanatikus muzulmán tálibok állásait, hogy elűzzék a tálib fegyvereseket a roppant fontos Bagram légitámaszpont közeléből.

Az amerikai harci gépek egyébként pénteken hajnalban is csapásokat mértek az afgán fővárosra , éjjel összesen tizenegy bombát dobtak Kabulra. A robbanások közül három egyértelműen a városközpont közeléből hallatszott, de további hét bombát is szinte bizonyosan a városhatárokon belül dobtak le. Egy bomba Kabultól északra csapódott be.

hirdetés

N; N;
hirdetés