Külföld

Két nagyobb városba szorultak vissza a tálibok

2001. november 17., szombat 12:52

Annak ellenére, hogy Omar molla, a tálibok vezetője pénteken bejelentette, 24 órán belül kiürítik Kandahár városát, a legfrissebb hírek szerint a szélsőséges iszlám fegyveresek stabilan uralják utolsó déli erősségüket. Amerikai bombázók pénteken eltaláltak egy mecsetet.

A tálib szóvivő a CNN beszámolója szerint óvatosan csupán annyit mondott: túl korai volna kijelenteni, hogy megkezdődött Kandahár kiürítése, majd hozzátette: napokig is eltarthat amíg a mintegy 30-40 ezer fegyveres elhagyja a várost. Pastun hozátette: a tálib vezető Omar molla, és Oszama bin Laden is Kandahár környékén tartózkodik.

A BBC szombat déli gyorshírében már azt jelentette: a tálibok stabilan uralják Kandahárt, és nem készülnek a város kiürítésére. A hírek szerint szombat délelött megérkezett Afganisztán fővárosába, Kabulba a volt elnök, Burhanuddin Rabbani.

Eltaláltak egy mecsetet

Az amerikai légierő egyik lézervezérlésű bombája egy mecsetet talált el a kelet-afganisztáni Hoszt faluban. Az amerikai főparancsnokság egyelőre nem tudja mekkora károk keletkeztek, és hogy vannak-e áldozatai az akciónak.

A Pentagon közlése szerint két amerikai gép egy épületre - amelyről feltételezik az al-Kaida terrorszervezethez tartozik - három lézervezérlésű bombát dobott, az egyik 250 kilogramm súlyú robbanószerkezetnek azonban valószínűleg meghibásodott a vezérlőrendszere, és emiatt eltévesztette célját.

Heves harcok Északon

Amerikai bombázók szombat reggel tovább folytatták a tálibok utolsó észak-afganisztáni erősségének számító Kunduz bombázását, míg az Északi Szövetség alakulatai földi támadásra készülődnek. Az amerikai légierő egyik B-52-es nehézbombázója a Kunduztól mintegy 20 kilométerre keletre fekvő Hánábád közelében folyamatosan bombázta a dombokon húzódó tálib harcállásokat.

Előző nap, pénteken a bombázók egész nap támadták Kunduzt, amelyet mintegy 20-30 ezer tálib harcos, arab és pakisztáni zsoldos véd. Jelentések szerint a tálibok és szövetségeseik felkészültek arra, hogy a végsőkig harcolnak, mivel a települést ellenfeleik teljesen körbezárták, és a környező tartományok is már az Északi Szövetség kezén vannak.

A légicsapások és a szárazföldi összecsapások annak ellenére folytatódnak, hogy péntek este megkezdődött a muszlimok szent böjti hónapja, a ramadán.

Bombázás ramadán alatt is

Szombat estig adott ultimátumot az Északi Szövetség

A szövetség csütörtökön 48 órás határidőt adott a táliboknak Kunduz feladására, ellenkező esetben általános roham megindítását helyezték kilátásba. A határidő szombat este jár le, és a napszak miatt az nem sérti meg a ramadánt, hiszen napnyugta után megszűnnek a harcosok böjti és imakötelezettségei. Az Északi Szövetség szerint eddig csupán körülbelül száz tálib tette le a fegyvert.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár péntek este Mark Malloch Brown-t, az ENSZ fejlesztési programjának vezetőjét nevezte ki a világszervezet helyreállítási programjainak irányítására Afganisztánban. Ő lesz a fő koordinátora a Világbank, az Ázsiai Fejlesztési Bank, az Európai Bizottság, valamint a programokat támogató segélyszervezetek munkájának, amely az afgán nép megsegítését célozza.

hirdetés

N; N;
hirdetés