Külföld

Kivizsgálhatják a mazari-sarifi mészárlást

Az Északi Szövetség szerint bin Laden életben van

2001. november 29., csütörtök 10:22

Oszama bin Laden él és vagy a kelet-afganisztáni hegyekben rejtőzik, vagy Kandahár közelében van - közölte a tálibellenes Északi Szövetség egy tisztségviselője. A szövetség beleegyezett, hogy az Amnesty International emberjogi szervezet kivizsgálja a mazari-sarifi lázadás körülményeit. A lázadásban több száz tálibot öltek meg szövetséges segítséggel az ellenzéki erők. A CBS szerint átszökött az északi szövetséghez több magas rangú tálib tisztségviselő. Közben európai és arab politikus is felemelték szavulat a terrorellenes háború kiszélesítése ellen.

A tálibok legfőbb vezetője, Mohammed Omar molla és Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetője életben vannak - nyilatkozta az Északi Szövetség szóvivője. Két lehetséges helyet jelölt meg kettejük tartózkodási helyeként: az egyik a Safih Koh nevű hegyvidéki körzet a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban, Dzsalálábád közelében. Másik lehetséges búvóhelyük pedig a tálib ellenállás utolsó fészkét jelentő, Kandahár környéki hegyekben van. Értesüléseinek forrását azonban nem volt hajlandó felfedni - jelentette az MTI.

Veszélyes-e még az al-Kaida?

Az amerikai bombázások nagyrészt szétrombolták azokat a berendezéseket és létesítményeket, amelyek korábban lehetővé tették Oszama bin Laden számára, hogy kapcsolatot tartson az Afganisztán különféle körzeteiben és külföldön tartózkodó terroristákkal. Olyannyira, hogy néhány esetben teljesen megszűnt köztük minden kapcsolattartás lehetősége - adta hírül a BBC. A Los Angeles Times azonban arra figyelmeztet, hogy az elszenvedett csapások ellenére az al-Kaida még végrehajthatja külföldön tervezett terrorakcióit. Azzal is számolni kell, hogy az al-Kaida több ezer embere vegyülhetett el a tálib harcosok között.

A lap azt is állítja: a tálibellenes erőknek sikerült elfogniuk az al-Kaida egyik vezető személyiségét. A 35 éves Ahmed Abdel Rahman vezette a terrorszervezet egyik legfontosabb kiképzőbázisát.

Vizsgálódhat az Amnesty

Az Északi Szövetség szóvivője csütörtökön azt is közölte: lehetővé teszik a Amnesty International emberi jogi szervezetnek, hogy kivizsgálja annak a több száz tálibbarát fogolynak a sorsát, akiket a Mazari-Sarif közelében lévő földsáncerődben öltek meg. Az Északi Szövetség korábbi közlése szerint a háromnapos véres lázadásban az erődben fogva tartott összes pakisztáni, arab és csecsen harcost megölték. Ehhez brit és amerikai támogatást is kaptak. A szóvivő szerint nem volt más választásuk, mint megölni a foglyokat, mert azok zsákmányolt fegyverekkel megtámadták őket az erődben. "Nem volt szándékunk bántalmazni őket. Saját makacsságuk okozta halálukat" - fogalmazott. Azt is közölte: készek átadni az elfogott külföldi harcosokat egy nemzetközi szervezetnek, hogy az döntsön további sorsukról.

Főtálibok álltak át

A CBS amerikai tévétársaság szerdán arról számolt be, hogy több magas rangú tálib vezető, köztük a katonai hírszerzés vezetője és legalább két miniszter átszökött az Északi Szövetséghez, és jelenleg Pakisztánban tartózkodnak. A északi szövetségi és pakisztáni kormányforrások egyelőre nem erősítették meg a hírt. Az egyik miniszter, akinek nevét nem fedték fel, úgy nyilatkozott: elege lett Omar molla "örült és életveszélyes módszereiből". A molla arra szólította fel a tálib erőket, hogy a végsőkig, halálukig folytassák az ellenállást.

Ellenzik Irak megtámadását

Számottevő ellenzéke alakult ki közben annak az szárnyrakapott híresztelésnek, hogy az afganisztáni hadjárat bevégeztével az Egyesült Államok és Nagy-Britannia Irak ellen fordulnak. Korábban George W. Bush amerikai elnök figyelmeztette Szaddám Husszeint: engedje vissza országába az ENSZ ellenőreit, akik a diktátor tömegpusztítófegyver-programját hivatottak ellenőrizni, ellenkező esetben számolnia kell a következményekkel. Szerdán és csütörtökön vezető német és francia politikusok a kormány és az ellenzék soraiból emelték fel szavukat Irak megtámadása ellen, mondván az megbonthatja a terrorellenes arab koalíciót. Egyiptom és Jordánia is ellenzi a támadást.

hirdetés

N; N;
hirdetés