Külföld

Megtartotta első ülését az új afgán kormány

Jordán békefenntartók érkeztek Mazari-Sarifba

2001. december 23., vasárnap 17:00

Megtartotta első ülését vasárnap a szombaton beiktatott afganisztáni átmeneti kormány. Közben jordán békefenntartók érkeztek Mazari-Sarif városába.

A mintegy 2000 meghívott előtt tartott ülésen, ahol megjelent az elmúlt évek háborújának számos hadura is, Hamid Karzai miniszterelnök a meggyilkolt Ahmed Sah Maszud parancsnok óriás portréja alatt az egységre szólított fel. "Adjunk kezet egymásnak, felejtsük el fájdalmas múltunkat, hogy együtt haladjunk előre, mint testvérek, egy új Afganisztán felé" - mondta a kormányfő, akit szombaton iktattak be hivatalába.

Az ülésen, amelyen részt vett Lahtar Brahimi ENSZ-megbízott, Karzai megerősítette: számára a legfontosabb cél a béke, a biztonság és stabilitás. "Véget kell érnie a fegyverek törvényének és a törvénytelen blokádoknak" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki felváltva használta a pastut és darit, Afganisztán két nemzeti nyelvét.

A miniszterelnök, aki a legfőbb hangsúlyt a biztonsági kérdésekre fektette, síkra szállt a véleményszabadság, az oktatási rendszer fejlesztése, a nemzetek közössége előtt vállalt elkötelezettség és a nők jogai mellett. Az afganisztáni átmeneti kormány mandátuma hat hónapra szól, utána törzsi gyűlést hívnak össze, a választások kiírására pedig két év múlva kerül sor.

Jordán békefenntartók érkeztek Mazari-Sarifba

Jordánia - az arab államok közül elsőként - vasárnap katonákat küldött Afganisztánba, azzal a feladattal, hogy segédkezzenek Mazari-Sarif városában egy kórház létrehozásban. A meg nem határozott létszámú egységet, valamint a mintegy 200 orvost, illetve egészségügyi személyzetet katonai szállítógép vitte vasárnap az afgán régióba. Ammáni diplomáciai források megerősítették, hogy az elkövetkező napokban több jordániai egység bevetése is követheti e küldetést.

A brit kontingens egy része már most Kabulban van. Az ENSZ-békefenntartó ereje 3-5000 fős lesz, a katonákat elsősorban Nagy-Britannia és Németország biztosítják.

hirdetés

N; N;
hirdetés