Külföld

Városi dzsihádra készült az al-Kaida

2002. 08. 21., 18:56 | Frissítve: 2002. augusztus 22., csütörtök 10:05

Nagyvárosi hadviselésre is felkészítették az al-Kaida terroristáit a CNN birtokába jutott felvételek tanúsága szerint. A városi dzsihádra készülő terroristák megtanulhatták a túszejtés, a gyilkolás és különböző épületek felrobbantásának fortélyait. Szakértők szerint ez egyet jelent: a terroristák már akcióra készen várakoznak a nyugati nagyvárosokban.

Városi dzsihádra, a nyugati nagyvárosokban folytatandó gerillaháborúra is felkészítette harcosait az al-Kaida terrorszervezet - vélik egyes szakértők, miután megtekintették a CNN birtokába került videokazettákat. A felvételek tanúsága szerint bin Laden szervezete egy nyugati város modelljén gyakoroltatta be tagjaival a túszejtés, az emberölés és és az épületek felrobbantásának mozzanatait.

Félelem nélküli harcosok

"Az al-Kaida egy teljes kiképzési programot állított össze az Afganisztánba érkező önkénteseknek, melynek során a városi hadviselés minden fortélyát megtanították nekik" - nyilatkozta Rohan Gunaratna, nemzetközi terrorizmus-szakértő. Véleménye szerint az, hogy egy életnagyságú városmodellen gyakorlatoztak, rengeteget jelent. "Minden félelem nélkül, száz százalékos magabiztossággal képesek végrehajtani az akciókat a valós környezetben" - mondta.

A videokazetták alapján az al-Kaida tagok teljes körű kiképzést kaptak a vállról indítható föld levegő rakéták kezeléséről - ismét aggodalmat ébresztve a polgári légiközlekedés biztonságát féltőkben. "Nem hiszem, hogy bármelyik titkosszolgálat sejtette volna, milyen szofisztikált kiképzésben részesítette terroristáit az al-Kaida, és hogy azok milyen felkészültek voltak" - mondta a felvételek láttán Magnus Ranstorp, a skóciai St. Andrew egyetem terrorizmus- és politikai erőszak-kutató tanszékének helyettes vezetője.

Támadó taktika

"Valóban egyedi küldetésekre képzik ki őket" - mondta a felvételeken hidakat, házakat felrobbantó terroristákról. Valós veszélyként értékeli a felvételeken látottakat David Grange tábornok, a CNN katonai elemzője is. "Nagyon intenzív kiképzést láttam, amely rengeteg területet lefedett" - nyilatkozta a tévécsatornának. A kazetták azonban a szervezet gyenge pontjaira is rámutatnak, például kizárólag támadó taktikákra készítik fel a harcosokat.

Köztünk vannak

A felvételek azon a hatvannégy videokazettán láthatóak, melyeket egy, korábban állítólag Oszama bin Laden által is használt házban találtak meg, mielőtt a CNN rendelkezésére bocsátottak volna. Majdnem az összes felvétel a szeptember 11-i terrortámadásokat megelőzően készült, a kiképzési program legalább négy évvel ezelőtti. Ezek alapján jó pár kiképzett al-Kaida terrorista szóródhatott már szét különböző nagyvárosokban, és Gunaratna félelmei szerint "akcióba is fognak lépni".

hirdetés

N; N;
hirdetés