Külföld

Újra aktív az al-Kaida

2002. 03. 17., 16:56 | Frissítve: 2002. március 17., vasárnap 17:02

Megfigyelők szerint újra megkezdődött a pénz- és információáramlás az afganisztáni terrorhálózatok, és támogatóik között. Egy hírszerző szerint továbbra is fontos feladat bin Laden leszerelése, többek között mert csak ő maga több százmillió dollárt játszhat a terroristák kezére.

Vasárnapi médiabeszámolók szerint amerikai titkosszolgálati források közölték: újra tevékenynek mutatkozik - így például pénzmozgatást is végez - az al-Kaida terrorhálózat.

Egy név nélkül nyilatkozó illetékes azt mondta, hogy a pénzátutalások felélénkülése már az elmúlt néhány hétben tapasztalható volt. Ezzel párhuzamosan az al-Kaida tagjai és egyes tálib csoportok közötti információáramlás is megerősödött. E tevékenységek nagy része Pakisztán északnyugati részéhez, az afgán határvidékhez köthető.

Pénzek újabb akciókra?

A pénzek - így az egyik értesülés - olyan személyekhez áramlanak, akikről feltételezhető, hogy Amerika ellen irányuló támadásokat tervelhetnek ki, illetve hajthatnak végre.

Vince Cannistrano, aki korábban az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) terroristaellenes részlegének az irányítója volt, most azonban már nem dolgozik a titkosszolgálatnál, és így névvel is könnyebben vállalhatja nézetei nyilvános kifejtését, elmondta: tudomása szerint az al-Kaida emberei között az utóbbi időben sokkal gyakoribbá vált az internetes kapcsolatfelvétel, "áramlik a pénz, és egyes bizonyítékok a terrorista vezetés aktivitását jelzik".

Továbbra is fontos bin Laden megtalálása

Cannistrano ellentmondott George Bush amerikai elnöknek, aki a minap azt hangoztatta, hogy nem nagyon törődik azzal, mi lehet Oszama bin Ladennek, az al-Kaida korábbi legfőbb finanszírozójának a sorsa. Bush azt húzta alá, hogy a terrorizmus sokkal kiterjedtebb probléma annál, semmint hogy egyetlen emberre le lehessen szűkíteni.

Az elnök korábban, nem sokkal a tavaly szeptember 11-i terrortámadások után még arról beszélt, hogy az Afganisztánban menedéket lelt Oszama bin Ladent "élve vagy holtan", de mindenképpen elő kell keríteni. Azóta Afganisztánban szétzúzták a tálib rendszert, igyekeztek alaposan átkutatni minden elképzelhető búvóhelyet, de nem jutottak Oszama bin Laden nyomára.

Cannistrano szerint azonban a szaúdi származású terrorhálózati vezető megtalálása ma is ugyanolyan fontos, mint eddig. "Nem tudják, hogy hol van, ezért igyekeznek kisebbíteni a fontosságát" - jegyezte meg.

Több százmillió dollárjuk lehet

Az al-Kaidához kapcsolható pénzügyi műveletek globális befagyasztását célzó erőfeszítésekhez már 150-nél is több ország csatlakozott. Ez azonban még korántsem eredményezte a terrorhálózat javainak teljes lefoglalását. Pénteken közzétett amerikai adatok szerint az Egyesült Államok 35, a nemzetközi összefogás pedig 70 millió dollárnyi forrást tett elérhetetlenné a terroristák számára. Egyes korábbi becslések arról szóltak, hogy Oszama bin Laden mintegy 3-400 millió dollár fölött rendelkezhet. Az al-Kaida ráadásul nem csupán Oszama bin Laden személyes vagyonából meríthetett, hanem iszlám adományozó szervezetek pénzei is eljutottak hozzá, valamint bevételei származtak egyebek közt arannyal és mézzel folytatott kereskedésből.

hirdetés

N; N;
hirdetés