Külföld

Újabb támadásokkal fenyeget az al-Kaida

2002. 04. 23., 11:26 | Frissítve: 2002. április 23., kedd 11:38

Abu Zubajda, az al-Kaida egyik vezetője szerint terrorszervezetük képes nukleáris fegyver előállítására - jelentette az MTI. Hozzátette, csoportjuk újabb támadásokra készül az Egyesült Államokban.

Oszama bin Laden terroristavezér közvetlen munkatársa, Abu Zubajda kihallgatása során azt állította: az al-Kaida tagjai tudják, hogyan kell olyan bombát készíteni, amely nagy területen képes radioaktív szennyezést szétszórni- jelentette az MTI. A CBS amerikai tévétársaság washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva hétfőn hozta nyilvánosságra a vallomást. A CBS szerint Zubajda kihallgatói nem tudják, hogy hihetnek-e neki. Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint Zubajda csak henceg, állításainak nincs valóságtartalma.

Az állítólagos fegyver

A washingtoni kormányzat tagjainak többsége szerint nem is létezik a Zubajda által említett radioaktív sugárzás kibocsátására alkalmas fegyver. Az AP ugyanakkor úgy tudja, hogy 1995-ben csecsen terroristák egy moszkvai parkban elhelyeztek egy ilyen bombát, amely cézium-137-et tartalmazott. A szerkezetet még működésbe lépése előtt felfedezték az orosz hatóságok és hatástalanították. Szakértők szerint a radioaktív anyag szétszórására alkalmas bomba, amelynek felrobbantásához egy hagyományos robbanótöltet is elegendő, nem "tömeggyilkos fegyver". Kárt azzal okoz, hogy megbéníthatja a normális emberi életet és visszavetheti a gazdaságot a sugárfertőzött területen az általános evakuálás és azonnali fertőtlenítés elrendelése miatt.

Bin Laden sorsa ismeretlen

Zubajda a vallomás előtt azt állította, hogy az al-Kaida harcosai bankok ellen készülnek támadást intézni az Egyesült Államok északkeleti részén. Ugyanakkor a szervezet vezetőjének, Oszama bin Laden sorsáról továbbra is ellentmondásos hírek érkeznek. Amerikai illetékesek szerint az al-Dzsazíra katari hírtelevízió által április közepén bemutatott keltezés nélküli legújabb videofelvétel még tavaly készült Oszama bin Ladenről. Az arab nyelven megjelenő londoni al-Haját napilap egyik munkatársa propagandafogásnak minősítette a felvételt. Szerinte készítői azt akarják elhitetni a terrorvezér követőivel, hogy bin Laden még él és jelentős csapatokkal rendelkezik.

hirdetés

N; N;
hirdetés