Külföld

Befejezték az Anakonda-hadműveletet

2002. 03. 19., 11:22 | Frissítve: 2002. március 19., kedd 11:42

Befejezték az Anakonda hadművelet néven közismertté vált kelet-afganisztáni katonai akciókat jelentette be a Pentagon hétfőn. Egy ötszáz fős különítmény azonban tovább folytatja a barlangok átkutatását, és a tálibok és az al-Kaida tagok felkutatását.

Bár a hadműveletet befejezettnek nyilvánította a Pentagon, az akció helyettes parancsnoka, John Rosa dandártábornok elmondta, hogy körülbelül 500 fő továbbra is a helyszínen marad. Az alakulat tovább folytatja a barlangok átkutatását, hátha a tálibok vagy az al-Kaida fegyvereseinek a nyomára bukkannak. Amerikai illetékesek szerint 500 tálibot és al-Kaida tagot öltek meg a hadművelet márciusi elindítása óta.

Valószínűleg 200 másik fegyveres is elesett a harcokban, de az ő halálukat még nem erősítették meg hivatalosan. A szövetségesek 11 embert vesztettek, köztük nyolc amerikait. Tommy Franks tábornok, az amerikai csapatok parancsnoka elismerően szólt az akciókról hétfőn Afganisztánban, amikor a hadműveletekben részvevő katonákat tüntetett ki az egyik támaszponton.

Tálibok még szabadon

A szövetséges erők mintegy 750 katonája holttesteket, hátrahagyott használati tárgyakat, fegyvereket, feljegyzéseket, naplókat és egyéb, a titkosszolgálati elemzések szempontjából fontos tárgyakat találtak a hétvégén a barlangok átkutatása során. Amerikai illetékesek szerint a Sah-i-kot völgyben bujkálók, nem afgán tálibok lehetnek. Az amerikai hadsereg egyik kommandója három gépjárművet tartóztatott fel 70 kilométerre Gardeztől délre vasárnap, és megöltek 16 al-Kaida tagot, akik megpróbáltak elmenekülni az Anakonda elől. Egy férfit épségben ejtettek fogságba, a járműveken pedig rengeteg fegyvert találtak. Az amerikaiak közül az akcióban senki sem sebesült meg. A negyedik járművön utazó családot szabadon engedték.

hirdetés

N; N;
hirdetés