Külföld

Áttörés az antraxügyben?

Két és fél millió dollár a nyomravezetőnek

2002. 01. 21., 16:48 | Frissítve: 2002. január 21., hétfő 19:44

Áttörés várható az antraxügyben, vélik a nyomozáshoz közel álló források. A hatóságok az antraxtörzs genetikai felépítéséből levont következtetések alapján próbálják meg azonosítani azok keletkezési helyét és idejét. A cél érdekében közel kétszeresére emelték a nyomravezetőnek járó jutalmat, melynek összege így két és fél millió dollár.

Nagyon közel állnak a nyomozók az öt ember haláláért felelős antraxtörzs genetikai sorrendjének megfejtéséhez, tudta meg egy a szövetségi nyomozáshoz közel álló forrásból a CNN. A felfedezést akár már ezen a héten is bejelenthetik. Az antraxeseteket az FBI mellett a szövetségi posta is vizsgálja.

A génsor megfejtése segíthetne a törzs korának meghatározásában, és megalkotásának idejére is lehetne következtetni az adatból. Ebből a nyomozóhatóságok megtudhatnák, mely laboratóriumok rendelkeztek adott időben a törzzsel. Azonban ha egy laboratóriumot azonosítanak is, az még nem jelenti a nyomozás végét - mondták el nyomozók a CNN-nek.

Megemelik a nyomravezető jutalmát

Szintén a héten várható az a bejelentés, hogy az FBI és a szövetségi posta két és fél millió dollárra emeli az antraxügyben értékes információkkal szolgáló személyek jutalmát. A nyomozók több laboratóriumi dolgozót hallgattak már ki az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában annak reményében, hogy megtalálják az antrax forrását.

A nyomozás vezetői a legtöbb reményt a Patrick Leahy szenátornak küldött levélben talált spórák elemzéséhez fűzik. A szenátornak címezték ugyanis a legtöbb és legéleterősebb spórákat, így ezekből lehet talán a legmegbízhatóbban következtetni az antraxtörzs származási helyére.

hirdetés

N; N;
hirdetés