Külföld

Belégzéses antraxot diagnosztázáltak

2001. 10. 21., 19:40 | Frissítve: 2001. október 22., hétfő 22:51

Belégzéses antraxszal fertőződött meg egy washingtoni postai alkalmazott. A férfi eredetileg influenzaszerű tünetekkel jelentkezett, de állapota tovább romlott. A lépfenével fertőzött levelet a The New York Post szerkesztőségének címezték.

Belégzéses anthrax (lépfene) megbetegedést diagnosztizáltak vasárnap egy washingtoni postai alkalmazotton. A férfi abban a postai létesítményben dolgozott, amely az amerikai fővárosbeli címekre érkezett küldemények központi levélelosztója; tehát amelyen nyilvánvalóan keresztülment a Tom Daschle demokrata szenátor irodájához címzett, lépfenespórákat tartalmazó levél. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy más fertőzött küldeménnyel is érintkezésbe kerülhetett-e a megbetegedett alkalmazott.

Az illető a Washington melletti, Virginia államhoz tartozó Fairfax település egyik kórházában jelentkezett eredetileg influenzaszerű tünetekkel, de állapota gyorsan tovább romlott, és vasárnap igazolódott az anthrax-gyanú. A férfi belégzéses úton fertőződött meg, ami a lehető legsúlyosabb változat, mert közvetlenül a tüdőben fejlődik ki a kór. Állapotát vasárnap stabilizáltnak minősítették.

Időközben az is kitudódott, hogy azt az anthrax-fertőzött levelet, amely a The New York Post szerkesztőségéhez érkezett, szintén a New Jersey állambeli Trenton mellett adták postára , csakúgy, mint az NBC tévé New York-i székházába, illetve Daschle szenátori kapitóliumi (washingtoni) irodájába címzett, lépfene-kórokozókkal fertőzött küldeményt.

hirdetés

N; N;
hirdetés