Külföld

Nyoma veszett az iraki lépfenetenyészetnek

További hat postai dolgozó fertőződött meg

2001. 10. 24., 17:03 | Frissítve: 2001. október 24., szerda 18:55

A Libération francia napilap szerint az Irak által termelt 400 ezer liternyi lépfene-baktériumról senki sem tudja, hogy merre van. Washingtonban további hat postai dolgozón jelentkeztek az antraxfertőzés jelei. A lépfene az amerikai elnököt is megkörnyékezte, de csupán a Fehér Háznak szánt leveleket kezelő létesítményben mutatták ki a kórokozó jelenlétét.

Irak az 1980-as években 400 ezer liter mennyiségben állított elő lépfenebaktérium-oldatot, sőt rendelkezett annak porszerű formában való előállításához szükséges technológiával is. Az amerikai és francia laboratóriumokból származó bacilustörzsekből kifejlesztett hatóanyag hollétéről azonban a szakértők ma semmilyen információval nem rendelkeznek, derült ki a Libération szerdai cikkéből.

Lépfene töltet rakétafejekben is

Fabrice Rousselot, a párizsi lap New York-i munkatársa az iraki fegyverzet-leszerelést ellenőrző UNSCOM illetékeseitől megtudta, hogy Bagdad 1995-ben elismerte, amit addig következetesen tagadott: a '80-as évek végéig 85 ezer liternyi lépfene-baktériumot tartalmazó hatóanyagot állított elő. Az ENSZ szakértői első ízben ebben az évben tehettek látogatást a biológiai fegyverelőállító iraki üzemekben. Bagdad közölte: néhány rakétafejben el is helyezték a veszélyes biológiai töltetet, de sosem használták fel, s az öbölháború után a földbe eresztették a folyadékot.

A lap által idézett szakértők a helyszínen semmi olyat nem találtak, ami ezt cáfolhatná, de minden szakértő egyetért abban, hogy az előállított mérgező folyadék mennyisége 400 ezer literre rúgott. A cikkben idézett UNSCOM-szakemberek beismerték, hogy fogalmuk sincs, mit csinált Szaddam Husszein a biológiai hadviselésre szánt mérgező szerrel, és hová tűnt az előállított lépfenebacilus-oldat. Az amerikai hatóságok többször is azt állították, hogy Irak áll a lépfenepánik hátterében.

Bővebben: Irak felelős a lépfenefertőzésért?

További hat fertőzésgyanús postás

A washingtoni szenátusba jutott lépfenés levelet kezelő postások közül szerdán további hat alkalmazott jelentkezett antraxfertőzés gyanújával. A postai dolgozókat antibiotikummal kezelik, a lépfene-baktériumot kimutató tesztek eredményére még várni kell. A postások ugyanabban a hivatalban dolgoztak, ahol az a két alkalmazott, akik hétfőn lépfene következtében elhunytak. A washingtoni postások közül további két munkásnál fedezték fel a betegséget, az orvosok szerint kielégítő az állapotuk. Washingtonban összesen tehát hat postásnál merült fel a fertőzés gyanúja, négyüknél kialakult a betegség, közülük ketten meghaltak.

Bővebben: Tiltakoznak a washingtoni postások

Lépfene Bush elnök közelében is

Kedden egyébként lépfene-baktériumot találtak abban a katonai létesítményben is, ahol a Fehér Háznak szánt leveleket szortírozzák. George W. Bush amerikai elnök hamar megnyugtatta a firtató újságírókat egy rövid mondattal: "I don't have anthrax!" (Nem vagyok lépfenés!)

Bővebben: Lépfenét szántak Bush elnöknek is

Árháború a gyógyszerpiacon

Az amerikai lépfenepánik a gyógyszergyártóknak mondhatni "jól jött", a piacon komoly árháború alakult ki. Az amerikai egészségügyi minisztérium egy dollár alá szorította a Bayer gyártotta Cypro árát, miután 12 millió ember kezeléséhez elegendő készletet terveznek felhalmozni.

Bővebben: Árháború a lépfenegyógyszer piacán
Bayer nem oldja fel a lépfene ellenszerének szabadalmát

hirdetés

N; N;
hirdetés