Külföld

Kifinomult biotámadást intéztek Amerika ellen

A külügyminisztérium is kapott lépfenét

2001. 10. 25., 21:45 | Frissítve: 2001. október 25., csütörtök 22:25

Az eddig feltételezettől sokkal profibb háttérrel rendelkeznek az Egyesült Államokat rettegésben tartó bioterroristák, akik lépfene-baktériumot terjesztenek a tengerentúlon. A Tom Daschle szenátornak szánt kórokozók sokkal kisebb méretűek, mint más küldemények tartalma, ezért juthattak ki a levelekből még kibontás előtt. A képviselőház és a Fehér Ház levélkezelője után a külügyminisztérium egyik objektumában is felfedezték az antraxot.

A Tom Daschle szenátornak küldött levélborítékba rejtett lépfene kórokozó egy másik küldemény tartalmánál tisztábbnak és töményebbnek bizonyult. A spórák nagyon kicsik (és gyakorlatilag egymással megegyező méretűek) voltak - derült ki csütörtökön Tom Ridge, a Fehér Ház honi biztonsági ügyekben illetékes, újonnan kinevezett főtisztviselőjének szavaiból.

Ez sok szakértő szerint azt jelenti: az ismeretlen terroristák lényegében "fegyver minőségű" lépfene-kórokozóval rendelkeznek - olyannal, amilyet gyakorlatilag csak fejlett eszközökkel és költséges módon, állami laboratóriumi kapacitásháttérrel lehet előállítani.

Finom por, száll a széllel

Ridge közlése szerint a Daschle-levél tartalmát a The New York Postnak küldött levél tartalmával tudták összevetni. Az utóbbi szintén meglehetősen magas anthrax-koncentrációjú por volt, de a kórokozók mérete nagyobb és egyenetlenebb. Ennek azért van jelentősége, mert minden bizonnyal a Daschle-levél tartalma volt az, amelyből - a postai gépi levélkezelés során - az anthraxpor kijuthatott a papírboríték apró, mikron-nagyságrendű résein a borítékon kívülre.

E finom por így okozhatott belégzéses megbetegedést a postai alkalmazottak körében, míg korábban csak arra gyanakodtak, hogy a kórokozó csak a kinyitáskor juthat ki a levegőbe. Tom Ridge kijelentette: mindenképpen megállapítható, hogy a tettes vagy tettesek szándéka a gyilkos anyag fegyverként való felhasználására irányul.

Újságírót is belégzéses antraxszal kezelnek

Csütörtökön úgy hírlett, hogy az NBC-nél egy újabb alkalmazottnál jelentkezett bőrfertőzéses anthrax-megbetegedés. Emellett egy - az eddigi összesítésekben még nem említett, és most sem megnevezett - újságírót kezelnek egy marylandi kórházban, belégzéses anthrax gyanújával. Az újságíró állítólag a washingtoni kongresszus épületében a közelben tartózkodott a Daschle-levél felnyitásakor.

De újabb állami hivatalt is elért a megbetegedés: az amerikai külügyminisztérium postai küldeményelosztójának egyik alkalmazottján is a lépfene jelei mutatkoztak. Az objektum nem a központi komplexumban, hanem a Washingtonhoz közeli, a Virginia állambeli Sterlingben található.

Az amerikai hatóságok immár kitervelt, alapos terrorakcióra gyanakodnak: a több sajtólétesítmény mellett már a harmadik állami intézményt érte el az antrax. Immár több ezer személyt, zömmel postásokat kezelnek - többségüket persze csak megelőző jelleggel - Cipro antibiotikummal.

hirdetés

N; N;
hirdetés