Külföld

Újabb lépfenefertőzés Amerikában

A beteg az NBC alkalmazottja

2001. 10. 12., 18:25 | Frissítve: 2001. október 12., péntek 21:11

A CNN értesülése szerint újabb lépfenefertőzést állapítottak meg az Egyesült Államokban. A fertőzött az NBC hírtelevízió egyik New York-i alkalmazottja. Az FBI megkezdte a vizsgálatot.

A nő állapota kielégítő, az orvosok szerint jó esélye van a felépülésre. Az NBC manhattani székházában izolált fertőzést a lépfene (antrax) bőrön át fertőző változata okozta. Az egészségügyi hatóságok felhívták a figyelmet arra, hogy az antraxnak ez a válfaja nem olyan súlyos betegség, mint a belégzéssel terjedő.

Az NBC New York-i székházába mintegy tíz nappal ezelőtt érkezett egy gyanús küldemény: a csomagban ismeretlen port tartalmazó kis zsák volt. A zsákot kinyitó női alkalmazott szervezetében találták most meg a lépfene kórokozóját. Az újabb lépfene-megbetegedés ügyében az FBI és az amerikai járványügyi központ vizsgálatot indított.

Eddig három antraxfertőzés történt Amerikában, a baktérium egyik floridiai áldozata azóta meghalt. A floridai férfi fényképészként dolgozott az American Media kiadóvállalat egyik bulvárlapjánál. A férfinél tüdőantraxot fedeztek fel: a betegségnek ennek a formája - még akkor is, ha korai stádiumában fedezik fel - a legtöbb esetben végzetes. Egy férfi és egy nő esetében - akik szintén az American Media nevű lapkiadó vállalat székházában dolgoztak - az elmúlt napokban derült ki, hogy szervezetükben jelen van a kórokozó, de az ő állapotuk állítólag nem ad okot aggodalomra. A kiadóvállalat épületben több helyen találtak anthrax-kórokozót, de az épületen kívül sehol.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy összefüggés állna fenn a floridai esetek és a New York-i előfordulás között, és az sem állítható, hogy a hatóságok megállapították volna: bioterrorista támadás történt. A The New York Times szerkesztősége szintén kapott ismeretlen port tartalmazó gyanús postai küldeményt - ennek tartalmát most vizsgálják. Az amerikai járványügyi illetékesek nyomatékkal hangoztatják: a lépfene emberről emberre nem terjed, csak akkor okozhat betegséget, ha a szervezet közvetlenül érintkezésbe kerül a kórokozóval.


Antrax
Az antrax egy súlyos, fertőző betegség, amelyet baktérium terjeszt. A szervezetbe belélegzés által, vagy a szájon át juthat be. Tünetei hét napon belül jelentkeznek, belélegzés esetén kezdetben megfázáshoz hasonlóak, szájon keresztüli fertőzésnél bélgyulladás, vérhányás, heveny hasmenés kíséri. A halál 24 órán belül bekövetkezhet. A lépfene antibiotikumokkal, többek közt penicillinnel gyógyítható, oltással meg is előzhető.
hirdetés

N; N;
hirdetés