Külföld

Antrax ellen elektronágyú

A leveleket fertőtleníteni is lehet

2001. 10. 25., 17:16 | Frissítve: 2001. október 25., csütörtök 18:28

Az amerikai posta olyan besugárzó berendezéseket vásárol, amelyek segítségével manuális beavatkozás nélkül elpusztíthatóak a gonosz baktériumok.

Jack Potter, az amerikai állami postaszolgálat igazgatója hétfőn bejelentette, hogy beüzemelték az első besugárzás útján fertőtlenítő eszközt a levélben utaztatott biológiai fegyverek ártalmatlanítására. Potter nem árulte el, milyen besugárzási technológiát alkalmaznak, és azt sem, hol állították fel az első berendezést.

Az igény jogos, a kereslet rendkívüli: az amerikai posta szolgáltatásán belül kétszázmilliárd levél utazik évente. Eddig két postai dolgozó halt meg lépfenében, miután fertőzött levelekkel érintkeztek. Egy postai dolgozónál belélegzéses lépfenét állapítottak meg, tizenketten antraxra utaló tünetek miatt kerültek kórházba.

Jók az esélyei annak, aki arra fogad, hogy az első besugárzót a Fehér Ház levélbontójában állították fel. Mint ismert az amerikai állam szívének számító elnöki rezidenciához is érkezett biológiai fegyvernek számító baktériumokat tartalmazó küldemény.

Az elektron üt

A besugárzásos fertőtlenítésnek két széles körben alkalmazott technikája ismert: a gammasugaras és az elektronsugaras.

"Az elektronsugár minden olyanra képes, amire a gammasugár" - mondja a San Diegó-i Titan elnöke, Wil Williams.

A Titan Surebeam néven forgalmazott elektronágyús fertőtlenítőberendezései alatt ötmillió elektronvoltos csapást mérnek a fertőtlenítendő tárgyra. Az elektronsugár igen rövid idő alatt darabokká zúzza a papíron tartózkodó organizmusok DNS-ét. Ezen az energiaszinten tizennyolc tonna marhahús sterilizálása is csak pár másodperc kérdése - mondja Williams.

Perem alatt

A lépfenespórákat azonban nem olyan könnyű elpusztítani. "A lépfene DNS-ét vastag fal veszi körül, ami megvédi azt a kiszáradástól, a kemikáliáktól, még az ultraviola fénytől is" - mondja Anne Brit-Kolster, az oslói egyetem mikrobiológusa a New Scientistnek.

Egyet se' féljetek! - mondja Williams,- antraxon is teszteltük az elektronágyút, és elpusztultak mindahányan.

hirdetés

N; N;
hirdetés