Külföld

Bármikor újra támadhat az al-Kaida

2002. augusztus 30., péntek 09:12

Bárhol, bármikor lesújthat az al-Kaida, ehhez mind az anyagi források, mind az emberállomány biztosított - áll az ENSZ a terrorellenes kampányt elemző jelentésének tervezetében. A terroristák finanszírozásának ellenőrzését nehezíti, hogy pénzügyeiket segélyszervezeteken keresztül intézik. Az amerikaiak nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a jelentésnek, szerintük a terror elleni háború igenis sikeres.

Pénze és emberei is vannak újabb terrortámadások végrehajtására az al-Kaidának, a terrorszervezet bárhol, bármikor lecsaphat - áll az ENSZ nemzetközi terrorizmus elleni kampányának eredményeit vizsgáló jelentés tervezetében. Az egy éve bevezetett nemzetközi szankcióknak azért van látható hatása is: a terrorszervezetnek "újra kellett rendeznie" vagyonát és forrásait, valamint új tagokat kellett toboroznia - idézi az AP a jelentést.

Pénz, paripa, fegyver

Nem akadályozta meg azonban a nemzetközi fellépés az al-Kaidát a világszerte működő iszlám militáns csoportokkal történő kapcsolatépítésben. A szervezet továbbra is új tagokat toboroz, valamint több millió dollárhoz és nagy mennyiségű fegyverhez is hozzájutott. "Ha lehetőségük lesz rá, lelkiismeret-furdalás nélkül végeznek majd annyi emberrel, amennyivel csak tudnak" - áll a jelentésben.

Segélyszervezetek a terror támogatói

Az al-Kaida megfékezésére ezért a világszervezet mind a 189 tagjának meg kell dupláznia erőfeszítéseit - önállóan és együtt is - hogy "minden rendelkezésre álló jogi eszközzel küzdjenek a nemzetközi biztonságot és békét fenyegető veszedelem ellen". Szeptember 11. után az al-Kaida 112 millió dollárját foglalták le, január óta azonban csak tízmillió dollárt. A terroristák különböző iszlám segélyszervezeteken keresztül finanszírozzák működésüket, ez különösen nehézzé teszi a kormányzatok számára a pénzáramlás ellenőrzését és szabályozását - áll í jelentéstervezetben.

Jelentéktelennek tartják

Az amerikai kormányzat nem tartja különösebben nagy jelentőségűnek a világszervezet megállapításait. "Ezek a jelentések, bár nagyon fontosak, nem tükrözik megfelelően a terrorizmus elleni harc sikereit. Nem adnak teljes képet a terroristák ellen folytatott pénzügyi háborúról" - nyilatkozta az ENSZ jelentéstervezetéről az amerikai államkincstár egyik képviselője a BBC-nek.

hirdetés

N; N;
hirdetés