Külföld

Atomfegyver mindenkinek

2001. 11. 08., 21:10 | Frissítve: 2001. november 09., péntek 13:46

Okkal aggodalmaskodhat a nukleáris terrorizmus miatt az Egyesült Államok. Az atomfegyverek gyártásához szükséges matériákhoz ugyanis nemcsak a széthullott Szovjetunió rosszul, vagy sehogy sem őrzött atomerőműveiben és fegyverraktáraiban, de - úgy tűnik - Amerikában is hozzá tudnak jutni terroristák.

Nem tud elszámolni egy meghatározatlan mennyiségű plutóniummal, uránnal, és más nukleáris fűtőanyaggal az amerikai energiaügyi minisztérium, áll egy belső vizsgálat most megjelentetett jelentésében.

"Nagy mennyiségű" fűtőanyag, amelyet különböző állami intézményeknek, egyetemeknek, kórházaknak adott kölcsön a minisztérium, egyszerűen eltűnt. A jelentés szerint sem a tárca, sem az anyagok felügyeletével megbízott Nukleáris Szabályozó Bizottság nem tett meg mindent azért, hogy az atomfegyverek gyártására is felhasználható anyagok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

Volt Szovjetunió - szabad rablás?

Egy jópofa tömegpusztító bomba előállításához nem kell sokkal több plutónium
A hidegháború végeszakadtával az Egyesült Államok dollármilliárdokat költött a volt szovjet atomarzenál biztonságba helyezésére. 2000-ig 68 tonna oroszországi plutóniumot semmisítettek meg, amely több ezer atombomba gyártására volna elegendő. A jelenlegi fegyverkorlátozási tárgyalások hátterében is részben az áll, hogy Oroszország képtelen finanszírozni hatalmas atomfegyver-arzenáljának fenntartását, és biztonságos őrzését.

Kevés szakértő kétli azonban, hogy a volt szovjet köztársaságokban még mindig akkora mennyiségű rosszul őrzött és tárolt, atomfegyver gyártására alkalmas plutónium vagy urán van, hogy pusztán idő kérdése, míg elszánt terroristák ráteszik a mancsukat.

Neten, bárhonnan

Mint arról az Index is beszámolt, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség májusban megrendezett konferenciáján elhangzottak szerint a világon összesen mintegy hárommillió kilogramm bombakészítésre alkalmas plutónium és urán kering. Egy Interpol-jelentés szerint a radioaktív anyagokból még az interneten is lehet rendelni, csak keresni kell.

hirdetés

N; N;
hirdetés