Külföld

Bin Laden: Van atombombánk

2001. 11. 10., 13:34 | Frissítve: 2001. november 10., szombat 18:18

A Dawn pakisztáni lapnak adott interjúban Oszama bin Laden elmondta, hogy atom- és vegyi fegyverrel rendelkeznek, és azokat egy hasonló amerikai támadásra válaszolva használhatják is. Az amerikai hatóságok már régóta attól tartanak, hogy az al-Kaida rendelkezhet atomfegyverrel.

A szombati Dawn napilapban közölt interjúban Oszama bin Laden elismerte, hogy rendelkezik atom és vegyi fegyverekkel, és védekezésre azokat használni is fogja. A szeptember 11-i terrortámadás óta ez az első alkalom, hogy a hírhedt terrorista újságíróval beszélget.

Oszamát testőrök védik

Kabulból egy dzsippel szállították Hamid Mir újságírót Oszama bin Laden rejtekhelyére. Az újságíró szemét bekötötték, az út öt órát tartott és rázos utakon keresztül haladtunk - mesélte élményét az újságíró. Mikor levették szememről a takarót, akkor egy szobában - és nem egy barlangban - voltam, velem szemben állt Oszama bin Laden. A hírhedt terroristát több testőr vette körül, és vele volt Ayman Zawahri, az al-Kaida egyik magas rangú vezetője.

"Azt szeretném kijelenteni, hogy ha Amerika vegyi vagy atomfegyvert használna ellenünk, akkor mi is válaszolhatunk vegyi vagy atomfegyverrel. Fegyvereinket elrettentéképp tartjuk." - nyilatkozta Oszama bin Laden. Mikor a riporter azt kérdezte, hogy honnan szerezték be a fegyvereket, bin Laden csak annyit válaszolt: "Térjen a következő kérdésre."

A Fehér Ház aggódik

Ken Lisaius, a Fehér Ház szóvivője szerint az amerikai hatóságok már a múltban is hangoztatták, hogy vegyi, biológiai és atomfegyverek beszerzésével gyanúsítják az al-kaida szervezetet. A szóvivő szerint minden nyilatkozatot komolyan vesznek, és további fegyverek beszerzését próbálják megakadályozni.

Az amerikai energiaügyi minisztériumban elvégzett belső vizsgálat szerint a tárca nem tud elszámolni egy meghatározatlan mennyiségű plutóniummal, uránnal, és más nukleáris fűtőanyaggal. Ezeket az anyagokat különböző állami intézményeknek, egyetemeknek, kórházaknak adtak kölcsön. A jelentés szerint sem a tárca, sem az anyagok felügyeletével megbízott Nukleáris Szabályozó Bizottság nem tett meg mindent azért, hogy az atomfegyverek gyártására is felhasználható anyagok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

hirdetés

N; N;
hirdetés