Külföld

Atomfegyvert készítene az al-Kaida?

2001. 12. 04., 10:43 | Frissítve: 2001. december 04., kedd 12:02

Amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a The Washington Post keddi számában azt írta, Oszama bin Laden közelebb áll egy atomfegyver elkészítéséhez, mint azt korábban hitték volna. Az újabb adatok az al-Kaida hálózat tagjainak letartóztatása, afganisztáni terepszemlék után jutott a hírszerzők birtokába.

Az al-Kaida terrorista hálózat tagjai közelebb állnak egy atomfegyver elkészítéséhez, mint azt korábban hitték - írta a The Washington Post keddi számában titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. A hírszerzők jelentése szerint az al-Kaida olyan terveket, anyagokat szerzett, melyek egy olyan atomfegyver gyártásához szükségesek, mely hagyományos célba juttató eszközöket használna arra, hogy a radioaktivitás nagy területet érjen.

Bádogdoboz tartalmazza a radioaktív anyagokat

A The Washington Post szerint az újabb információk letartóztatott al-Kaida tagoktól származnak. A titkosszolgálati jelentés egy találkozásról is beszámol, amelyen Oszama bin Laden egyik szövetségese főnökének bemutatott egy bádogdobozt, melyben szerintük radioaktív anyag volt.

Több kormánynak szóltak

A hírszerző szolgálatok felvették a kapcsolatot több szövetséges kormánnyal: és arra kérték azokat, határukon erősítsék a radioaktivitást kereső műszerek használatát. A nukleáris fenyegetés ugyanakkor arra kényszeríttette a hatóságokat, hogy terrorista támadásról szóló figyelmeztetést tegyenek közzé.

hirdetés

N; N;
hirdetés