Külföld

Átverték Bin Ladent az atomkereskedők

Hamis volt a hasadóanyag

2002. 02. 28., 11:46 | Frissítve: 2002. február 28., csütörtök 12:13

Orvosi izotópszemetet tartalmazhattak az afganisztáni al-Kaida bázisokon talált hamis izotóptartályok - állapította meg a Pentagon több mint száztíz helyszín átkutatása után. A terroristákat valószínűleg átverték az illegális hasadóanyagokkal kereskedő üzletemberek, azonban még mindig nem kizárt, hogy a menekülő harcosok vittek magukkal atomot.

Az afganisztáni háború elején nagy volt az aggodalom az amerikai hadügyminisztérium berkeiben: Oszama bin Laden minden lehetséges fórumon lenyilatkozta hogy rendelkezik atomfegyverekkel, és kész bevetni azokat.

A Pentagon attól tartott hogy az afganisztáni barlangok mélye valóban rejthet hordozható orosz "nukleáris koffereket", vagy saját készítésű szerkezeteket, például a különösebb szakértelmet nem igénylő "mocskos bombát", amely hasadóanyagok és egy hagyományos robbanószerkezetet kombinációja: a fegyver egész városrészeket tehet lakhatatlanná azáltal, hogy jól szétszórja bennük a sugárszennyezést.

Az amerikaiak kezdetben annyira tartottak a "tálib atomtól", hogy taktikai atomfegyver bevetését sem zárták ki egyértelműen az ilyesfajta eszközök tárolására alkalmas barlangok ellen.

Nem értettek hozzá

A háború után gondosan átvizsgálták az elfoglalt terrorista bázisokat, ám egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy Oszamáék valóban rendelkeznének, vagy rendelkeztek volna atomfegyverekkel. Bár számos jel utal arra, hogy megpróbáltak atomfegyvert szerezni vagy építeni, a hátrahagyott nyomok siralmas hozzá nem értésről tanúskodnak: az internetről letöltött atombombareceptről, amelyre egy kabuli tálib sasfészekben bukkantak, kiderült hogy paródia és egy amerikai tudományos vicclapból származik.

Tora-Bora barlangrendszerének átvizsgálása után csak néhány ijesztő külsejű, ám feltűnően hamis izotóptartály került elő, amelyekből mindössze hármat tartottak egyáltalán arra érdemesnek az amerikaiak, hogy további vizsgálatok céljából hazaküldjék azokat.

Átejtették őket

A New York Times értesülése szerint a Pentagon szakértőinek egybehangzó véleménye az, hogy a halálfejes tartályok olyan illegális atomkereskedőktől kerülhettek a terroristákhoz, akik kihasználva ügyfeleik tudatlanságát orvosi izotópszeméttel tömték meg azokat. Az enyhén radioaktív veszélyes hulladék bejelez ha a vevő Geiger-számlálóval ellenőrzi a vásárfiát, fegyvernek azonban teljesen alkalmatlan. A terroristák mégis jól jártak vele, hiszen ha a tartályokban valódi áru lett volna, kezelői rövid idő alatt végzetes sugárdózisnak lettek volna kitéve.

"Egyszerűen átverték őket, ahogyan nagyon sokakat az illegális hasadóanyagok piacán" - nyilatkozta a napilapnak az egyik szakértő. Tommy Franks tábornok, az afganisztáni hadműveletek parancsnoka szerint számos nyoma van annak, hogy a terroristák kémiai, biológiai és atomfegyvereket akartak készíteni, de egyelőre semmi nem bizonyítja, hogy erre képesek lettek volna.

A "mocskos bomba" még összejöhet

Azt még mindig nem lehet kizárni, hogy a menekülő harcosok magukkal vitték az esetleg megszerzett valódi plutóniumot, de hogy nukleáris fegyvert nem tudnak építeni belőle, az ma már majdnem biztosra vehető. Egy nagyvárosi, "mocskos bombás" terrortámadás lehetősége azonban még mindig fennáll az amerikai hadügyminisztérium szakemberei szerint.

hirdetés

N; N;
hirdetés