Külföld

A CIA kihallgatná a pakisztáni atomtudósokat

Az atomtudósok Myanmarba utaztak

2001. 12. 09., 17:42 | Frissítve: 2001. december 09., vasárnap 17:48

Az Egyesült Államok újabb hírszerzési jelentéseket vizsgál azzal kapcsolatban, hogy pakisztáni atomtudósok állítólag kapcsolatban állhattak az afganisztáni tálibokkal vagy az al-Kaida terrorhálózattal - jelentette vasárnapi számában a The New York Times.

Pakisztán több mint egy hónappal ezelőtt őrizetbe vett és kihallgatott két, ilyen kapcsolatokkal gyanúsított atomtudóst, de illetékesek szerint egyikük sem volt olyan ismeretek birtokában, amelyek hozzásegíthették volna a terroristákat nukleáris fegyver előállításához vagy megszerzéséhez.

Azóta azonban - írta a The New York Times - amerikai és pakisztáni tisztségviselők újabb jelentésekhez jutottak: olyanokhoz, amelyek már a nukleáris fegyverek előállítása, illetve az ehhez kapcsolódó technológiák vonatkozásában tényleges tapasztalatokkal rendelkező tudósok lehetséges kapcsolattartására utaltak a terrorista körökkel.

Ellentmondó értesülések

A New York-i lap szerint az amerikai és a pakisztáni értesülések több ponton ellentmondanak egymásnak, de amerikai értékelés szerint az információk eléggé hitelt érdemlőnek minősíthetők ahhoz, hogy újabb aggodalmakra irányítsák a figyelmet a pakisztáni fegyverkezési program biztonságát illetően.

A The New York Times ugyanakkor úgy tudja a pakisztáni kormányzat illetékeseitől, hogy Iszlámábád ellenáll bizonyos amerikai törekvéseknek, amelyek pakisztáni tudósok és mérnökök amerikai részről történő kihallgatásának engedélyezését célozzák. Pakisztán attól tart, hogy a terrorista veszély kivizsgálásának ürügyén, a kihallgatások révén Washington a titkos pakisztáni atomfegyverkezési programról akar bővebb ismeretekhez jutni.

Az Egyesült Államok két pakisztáni nukleáris szakértő, Szulejman Aszad és Muhammed Ali Muhtar kihallgatását szeretné elérni. Részben ebben az ügyben a térségben járt a minap George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója is.

Pakisztáni részről - felettébb szokatlan eljárásként - elmondták a sajtónak, hogy Tenet érdeklődésének fő tárgya Aszad és Muhtar volt, de ehhez azt is hozzátették, hogy a két férfit jelenleg nem lehet elérni, mert őket nem sokkal szeptember 11-i terrorcselekmény után valamilyen kutatási program lebonyolítása végett Myanmarba (a volt Burmába) küldték, ahonnan egyhamar nem térnek vissza.

hirdetés

N; N;
hirdetés