Külföld

Amerikai vízumot kapott két halott terrorista

A bevándorlási hivatalt meglepte a lassú ügymenet

2002. 03. 13., 10:06 | Frissítve: 2002. március 13., szerda 10:37

Tanulóvízumot kapott az Egyesült Államokba két szeptember 11-i gépeltérítő, értesítette a bevándorlási hivatal a merényletek után pontosan fél évvel a két férfi iskoláját. A pilótaképző még 2000-ben igényelt diákvízumot hallgatóinak. A hatóságokat és az iskolát is meglepte a lassú ügymenet. A kérelmeket, a bevándorlási hivatal állítása szerint még a terrortámadások előtt elfogadták.

Megkapta tanulóvízumát két, a szeptember 11-i terrortámadásban résztvevő gépeltérítő - napra pontosan hat hónappal a terrorakció után. Mohamed Atta és Marwan al-Shehhi vízumkérelmének elfogadásáról az amerikai bevándorlási hivatal értesítette azt a floridai pilótaképző iskolát, amely igazolta a két férfi kérelmét.

Elavult a rendszer

A vízumkérelem elfogadásáról szóló iratokat a venice-i Huffman Aviation repülőiskola - itt tanult Mohamed Atta és al-Shehhi - egy alkalmazottja mutatta be hétfőn a CNN-nek. Rudi Deckers, a Huffman nyilatkozó alkalmazottja meglepőnek tartotta, hogy ilyen sokára kapták meg az értesítést. A bevándorlási hivatal az esetre reagálva a rendszer elavultságára hívta fel a figyelmet.

Valóban szégyen, hogy a levelek ilyen későn bukkantak fel - nyilatkozta Russ Bergeron, a bevándorlási hivatal szóvivője. Véleménye szerint ez bizonyítja azt - és erre 1995 óta többször is felhívták a figyelmet -, hogy a külföldi diákokról beérkező információk és azok ellenőrzésének rendszere elavult, pontatlan és időszerűtlen. Berheron szerint a vízumkérelem elfogadására még a szeptember 11-i támadások előtt került sor.

Pilótaképzésben kívántak részt venni

A leveleket nem lehett volna postázni - nyilatkozta a CNN-nek Tom Fischer, a bevándorlási hivatal volt igazgatója. Ez tipikus példája annak, amikor a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal - összegezte véleményét. Atta és al-Shehhi diákvízum-kérelmét 2000. augusztus 29-én adta be oktatási intézményük, a Huffman Aviation. A két egyébként turista-vízummal az országban tartózkodó férfi azért nyújtotta be a kérelmet, hogy így részt vehessenek a pilótaképző 2000. szeptember 1-től 2001. szeptember 1-ig tartó, huszonhétezer dollárba kerülő pilótaképző programjában.

Már a támadás előtt elfogadták

Atta kérelmét 2001. július 17-én, Shehhiét augusztus 9-én fogadta el a hivatal, azonban, mint azt a postai dátumbélyegzők is mutatják, az erről szóló értesítést csak 2002. márciusában postázták. A két férfit közvetlenül az elfogadás után értesítették, a repülőiskolákat rutinszerűen utolsóként értesítik - nyilatkozta Bergeron. A leveleket egyébként a bevándorlási hivatal egy külső vállalkozója, az ACS inc. küldte ki. A céget azzal bízták meg, hogy segítsen ledolgozni a hivatal ügyhátralékát. Megbízásra dolgozunk és nem feladatunk az információk átvizsgálása - nyilatkozta a CNN-nek Leslie Poole, az ACS Inc. elnökhelyettese.

hirdetés

N; N;
hirdetés